Δριμεία κριτική για το κλείσιμο της ΕΡΤ ασκούν σήμερα αρκετά ελληνικά ΜΜΕ – ακόμη και εκείνα που συνήθως στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση. Στα κεντρικά τους άρθρα χαρακτηρίζουν την απόφαση του Μαξίμου ως πρόχειρη και ικανή να δημιουργήσει κυβερνητική κρίση που μπορεί να ρίξει την τρικομματική. Επιπλέον γράφουν ότι η δημόσια ενημέρωση είναι απαραίτητη και αναγκαία.

Ads

Για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού κατηγορεί την κυβέρνηση το Βήμα στο κεντρικό του άρθρο. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε μια εν δυνάμει κυβερνητική κρίση, «που είναι το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα αυτή την στιγμή».
 
Η εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη θεωρεί ότι «αν και δεν ήταν πρότυπο χρηστής διαχείρισης η δημόσια τηλεόραση […] είναι υποκριτικό να επικαλείται εκ των υστέρων η κυβέρνηση ότι αποτελούσε θύλακα αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης» όταν υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα προσλήψεων ημετέρων. Ταυτόχρονα κρίνει απαραίτητη την ύπαρξη μιας πλουραλιστικής δημόσιας τηλεόρασης που δεν θα είναι συνδεδεμένη άμεσα με κομματικά συμφέροντα.
 
Ως μοναδική διέξοδο βλέπει την συνέχεια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με πλάνο ορθολογικό και βιώσιμο η εφημερίδα Έθνος, σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως «η ΕΡΤ χρειάζεται μια ριζική, τολμηρή και εκ βάθρων αναδιοργάνωση με οικονομίες σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό».
 
Την ίδια στιγμή, όμως, η «βεβιασμένη απόφαση για το λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση» που έθεσε «σε αμφισβήτηση την κυβερνητική συνοχή» δεν είναι κατά την εφημερίδα το ζητούμενο. «Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να βρουν λύση με συνεννόηση, ρεαλισμό αλλά και τόλμη. Οι στιγμές είναι δύσκολες για όλους, αλλά προέχει το συμφέρον του τόπου και αυτό υπερβαίνει τυχόν πολιτικές σκοπιμότητες ή κομματικούς εγωισμούς και ανταγωνισμούς. Η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα μπορεί και πρέπει να πρυτανεύσουν τώρα που η κοινωνία δοκιμάζει τα όριά της», σχολιάζει.
 
Στην αντεπίθεση προς την κυβέρνηση περνά και η εφημερίδα Αυγή που τιτλοφορεί το κεντρικό της άρθρο «Αρχή του τέλους τους». «Πρόκειται για επίθεση στη δημοκρατία, για επιχείρηση φίμωσης της πληροφόρησης, για εκχώρηση της ενημέρωσης μονοπωλιακά στα κανάλια της διαπλοκής, για υποχώρηση στην υποκουλτούρα των αγοραίων σίριαλ. Καμιά χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν εγκαταλείπει και δεν κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», σχολιάζει η εφημερίδα προσθέτοντας ότι «η διάλυση της ΕΡΤ και η ανασύστασή της στα πρότυπα της ΥΕΝΕΔ οδηγεί στην κατάλυση δημοκρατικών κατακτήσεων και στην έκπτωση του πολιτισμικού κεφαλαίου της κοινωνίας».
 
Επίσης, η Αυγή κάνει λόγο για «τίτλους τέλους της κυβέρνησης Σαμαρά» καθώς εκτιμά ότι «χιλιάδες πολίτες που το προηγούμενο διάστημα έμειναν μόνοι τους απέναντι στις κυβερνητικές συκοφαντίες και τα ΜΑΤ συνειδητοποιούν ότι η κυβερνητική πτώση, η δημοκρατική ανατροπή είναι ως στόχος προϋπόθεση για να αναπτυχθούν αποτελεσματικοί αγώνες που θα ακυρώσουν το ξεδιάντροπο ξεπούλημα δημόσιων πόρων και ατομικών – κοινωνικών δικαιωμάτων».
 
«Για επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης» μιλά και η Εφημερίδα των Συντακτών αναφερόμενη στο κλείσιμο της ΕΡΤ το οποίο χαρακτηρίζει ως «φίμωση της δημόσιας ενημέρωσης».