Πλήθος δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο ακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το Spiegel-Online, με τίτλο «Ο Παπανδρέου αγωνίζεται μόνος του ενάντια στην οργή των μαζών».

Ads


«Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί παράδοση»
σημειώνει το δημοσίευμα. «Χρόνια τώρα, οι πρωθυπουργοί ανακοινώνουν το πρόγραμμά τους για τους επόμενους 12 μήνες. Επί χρόνια, αυτές οι ανακοινώσεις αφορούσαν κυρίως παροχές, είτε αύξησεις συντάξεων είτε νέων προσλήψεων στο Δημόσιο. Στην πόλη-λιμάνι της Θεσσαλονίκης μοιράζονταν δώρα στους ψηφοφόρους».

«Τώρα όμως, δεν υπάρχει τίποτα να μοιραστεί. Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ελληνική εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έδειχνε χθες τον Παπανδρέου σαν γυμνό αρχαίο στοχαστή, που κάθεται προβληματισμένος πάνω στο λογότυπο της Έκθεσης» σημειώνει το Spiegel, βλέποντας ένα σαφές μήνυμα: «Ο Παπανδρέου έρχεται με άδεια χέρια – και τελεί υπό μεγάλη πίεση».

«Τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο η δουλειά του Παπανδρέου δεν ήταν απλή, αλλά τις προηγούμενες ημέρες δυσκόλεψε περισσότερο. Για μια ακόμα φορά, η Ελλάδα αναγκάστηκε να διορθώσει το έλλειμμά της προς τα πάνω, η εκταμίευση της επόμενης δόσης δανειακής βοήθειας δεν είναι ακόμα σίγουρη και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μελετώνται ήδη σενάρια ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας» σημειώνει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι η ένταση του Έλληνα πρωθυπουργού ανεβαίνοντας στο βήμα ήταν εμφανής.

«Πριν από την ομιλία του διατυπώνονταν εικασίες ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε νέες μεταρρυθμίσεις, ίσως και τη μείωση του πολύ υψηλού ΦΠΑ της τάξης του 23%. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο» τονίζει το Spiegel. Αντί για εξαγγελίες, ο Παπανδρέου ζητάει περισσότερη εμπιστοσύνη, σημειώνει.

«Υπάρχει ένας Έλληνας, που δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε;»
ρωτάει ευθύς εξαρχής. Δεκατρία λεπτά αργότερα δίνει την προσωπική του απάντηση. Στην οθόνη δεξιά πίσω του, όπου μέχρι τώρα διάνθιζαν την ομιλία του καμπύλες χρέους και διαγράμματα για το έλλειμμα, κυματίζει τώρα μια ελληνική σημαία. Ο Παπανδρέου εξαγγέλλει έναν «τιτάνιο αγώνα» για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας του. Για πρώτη φορά ο Παπανδρέου χειροκροτείται για λίγο, όταν φωνάζει: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!».

Ads

«Οι απέξω όμως βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Από νωρίς το απόγευμα, χιλιάδες διαδηλωτές κάνουν πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Εκτός από κομμουνιστές, συνδικαλιστές και αυτόνομους, έχουν έλθει και πολλά ‘πούλμαν’ με ταξιτζήδες, που διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Ακόμα και αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί και οδηγοί ασθενοφόρων διαδηλώνουν για τις σχεδιαζόμενες περικοπές στους κλάδους τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πρόκειται για 25.000 διαδηλωτές» σημειώνει το δημοσίευμα.

«Στο τέλος της ομιλίας, για λίγα δευτερόλεπτα χειροκρότημα. Ίσως πιο έντονο ήταν το χειροκρότημα νωρίτερα, όταν ο Παπανδρέου έλεγε: ‘Ούτε εγώ είμαι αλάνθαστος’» καταλήγει.