O Γιώργος Ιατρίδης συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη για συμμετοχή στα επεισόδια της πλατείας Ταξίμ την Τρίτη. Η περίπτωσή του πήρε μεγάλες διαστάσεις, εν μέσω διάφορων διακινούμενων σεναρίων για τον ρόλο του στη λεγόμενη Τουρκική Άνοιξη, ωστόσο, μετά από εξέταση των στοιχείων, ο Τούρκος εισαγγελέας τον αθώωσε. Ο ίδιος μιλώντας στο tvxs.gr όντας πλέον στην Ελλάδα περιγράφει τα όσα έζησε πριν, κατά την διάρκεια και μετά την σύλληψή του όταν κρατήθηκε στα κελιά της αστυνομίας μέχρι να φύγει από την χώρα. Το συμπέρασμά του είναι ότι βρέθηκε την λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Του Νίκου Μίχου

 
Διαβάστε επίσης: Τούρκοι διαδηλωτές στους Times: Τι συμβαίνει στην Τουρκία
 
Πώς βρέθηκες στην Κωνσταντινούπολη;
 
Ήμουν από τον Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη. Με είχε δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με το πρόγραμμα Εράσμους. Ήμουν πέντε μήνες σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Στην συνέχεια πήγα για ένα μήνα στην Θεσσαλονίκη και ένα μήνα στην Κρήτη. Πριν από δυο εβδομάδες επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη για να ολοκληρώσω την διπλωματική μου που έχει θέμα την χαρτογράφηση των μνημείων με ελληνικό και ορθόδοξο ενδιαφέρον. Βρισκόμουν εκεί για να φτιάξω μια βάση δεδομένων χωρίς να έχω δουλειά ή σχέση με τουρκικό πανεπιστήμιο. Όλα έγιναν σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
 
Και έτσι βρέθηκα εκεί όταν ξεκίνησαν οι ταραχές. Επειδή είμαι διαχειριστής του site alexiptoto έκανα ανταπόκριση από την Πόλη. Έφτιαξα μάλιστα και μια σελίδα στο facebook με το όνομα «Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη» μέσω της οποίας με βρήκαν δημοσιογράφοι από την κρατική τηλεόραση και άλλα site και μου ζήτησαν να τους στέλνω υλικό.
 
Το Σάββατο το βράδυ ήμουν, δηλαδή, στην Ταξίμ και έκανα ζωντανή αναμετάδοση στην ΕΡΤ. Μου έδωσαν ένα κίνητρο για να βγαίνω κάθε βράδυ για μισή ώρα να βλέπω τι γίνεται και να κάνω περιγραφή.
 

Πώς σε συνέλαβαν;
 
Το πρωί της Τρίτης κατέβηκα με μια φίλη μου προς την Ταξίμ. Επικρατούσε ένα εορταστικό κλίμα. Κατεβήκαμε προς τον Βόσπορο σε μια περιοχή που λέγεται Γκουμούσι. Βρήκαμε εκεί ξένους ανταποκριτές δημοσιογράφους από την Ιαπωνία, το Βέλγιο, κάποιους του Reuters. Όλοι αυτοί ήταν προετοιμασμένοι με μάσκες και κράνη. Μετά έμαθα ότι είχαν προηγηθεί εκεί επεισόδια.
 
Ξαφνικά έπεσαν πολλά χημικά και δακρυγόνα. Εγώ τα έχασα και έπεσα κάτω κοντά σε ένα δέντρο μη μπορώντας να αναπνεύσω. Προσπάθησα να αποφύγω τον κίνδυνο και να αναπνεύσω όσο πιο καλά μπορούσα. Μετά με συνέλαβαν μαζί με άλλα 80 άτομα. Μαζί με μένα ήταν μια Γαλλίδα, μια Αμερικανίδα και ένας Γερμανός. Η αστυνομία με είδαν ότι είχα πρόβλημα αναπνοής και μου έβγαλαν τις πλαστικές χειροπαίδες. Γενικά μου φέρθηκαν όπως φέρθηκαν και στους υπόλοιπους.
 
Στο κρατητήριο τι έγινε;
 
Έμεινα αρκετές ώρες στο κρατητήριο. Δεν δέχτηκα καμία επίθεση από την αστυνομία. Μου συμπεριφέρθηκαν ψύχραιμα και ήρεμα. Εκτιμώ ότι ίσως είχαν και εντολή να φερθούν προσεκτικά στους ξένους για να μην δώσουν κακή εικόνα.
 
Έκανα αναφορά στο ελληνικό προξενείο και αμέσως ήρθαν να με βρουν και να με υποστηρίξουν. Εκεί ζητήσαμε να εξετάσουν τα αρχεία μου από την φωτογραφική μηχανή όπως και τα δικά τους αρχεία από όπου προέκυψε ότι δεν συμμετείχα στις ταραχές. Αμέσως έπεσε η κατηγορία για συμμετοχή στις ταραχές, βάσει της οποίας μας είχαν συλλάβει.
 
Ύστερα με την βοήθεια δικηγόρου κατέθεσα στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας είδε ότι έχω καθαρό μητρώο στην Ελλάδα και εξέτασε τις φωτογραφίες. Είδε ότι είχα στην κατοχή μου λίγα χρήματα, ένα κινητό και μια φωτογραφική μηχανή και μετά με αθώωσε. Τότε με οδήγησαν στο Τμήμα Αλλοδαπών.
 
Πώς είναι τα κελιά;
 
Υπόγεια. Ξεχωριστά για άντρες και γυναίκες. Ο Γερμανός και εγώ ήμασταν μαζί με άλλους 8 Τούρκους μαζί. Μας φέρθηκαν καλά. Δεν ξέρω τι έγινε με άλλους. Δεν άκουσα κάτι να έγινε.
 
Εκεί τι έγινε;
 
Εκεί, ο πρόξενος μου είπε ότι έχω δυο επιλογές: η μια να ζητήσω οικειοθελώς την επιστροφή μου στην Ελλάδα και η άλλη να περιμένω μέχρι την Δευτέρα που το Εθνικό Συμβούλιο της Άγκυρας θα εξετάσει την περίπτωσή μου και θα κρίνει εάν θα απελαθώ ή όχι.
 
Δεδομένου ότι σκόπευα να φύγω 10 μέρες μετά, έκρινα ότι πρέπει να φύγω για να μην συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και να ηρεμήσουν τα συγγενικά μου πρόσωπα.
 
Η κατηγορία της «υποκίνησης» πως προέκυψε;
 
Θεωρώ ότι είναι προϊόν παραπληροφόρησης από τα ελληνικά ΜΜΕ. Αν ήταν από την Τουρκία η παραπληροφόρηση μάλλον θα ήμουν ακόμη εκεί σε ένα κελί.
 
Τώρα δεν εκκρεμεί κάτι στην Τουρκία;
 
Όχι. Έχω γυρίσει πίσω πλέον. Θέλω να μπω σε κανονικούς ρυθμούς. Να ηρεμήσω και εγώ και οι δικοί μου. Απλά κρίνω ότι βρέθηκα την λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Εγώ κατέβαινα για να δω τι γίνεται και να μεταδώσω κρατώντας ουδέτερη στάση. Δεν πήρα θέση.
 
Πώς βλέπεις τα πράγματα να εξελίσσονται;
 
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κλονιστεί αλλά δεν θα πέσει. Ο κόσμος δείχνει κουρασμένος και στην Κωνσταντινούπολη τα πράγματα φθίνουν.
 
Ποιοί ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές;
 
Όλοι. Από Γκρίζοι Λύκοι μέχρι αναρχικοί. Μέσα στον πανικό ήταν όλοι μαζί – δεξιοί αριστεροί. Ακόμη και οπαδοί της Φενέρ Μαχτσέ με την Γαλατά Σαράι. 

Ads