«Τι στο καλό κάνω τον Αύγουστο στην Αθήνα», διερωτάται ο ανταποκριτής του Aljazeera Barnaby Phillips, συνειδητοποιώντας ότι βρίσκεται σε μία πόλη που έχει αδειάσει… και προτρέπει του «εργασιομανείς» να χαλαρώσουν και να αφεθούν στις «σαγηνευτικές ακτές της Μεσογείου». Άλλωστε «τα σημαντικά μπορούν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβρη»…

Ads

Του Barnaby Phillips

Τι στο καλό κάνω εδώ; Η Αθήνα βράζει και οι Έλληνες που το γνωρίζουν καλά αυτό έχουν ήδη φύγει. Στη θέση τους έχουν έρθει μικρές ομάδες αναψοκοκκινισμένων και ιδρωμένων τουριστών, που γυρίζουν στους έρημους δρόμους ψάχνοντας απεγνωσμένα για κάποια σκιά. Κινούνται αργά, νωχελικά, από μουσεία σε αρχαιολογικούς χώρους, όμως αλήθεια, δεν δείχνουν να το απολαμβάνουν και πολύ.

Εντάξει… η αλήθεια είναι πως όσοι μείναμε στην Αθήνα απολαμβάνουμε και κάποιες πρωτόγνωρες στιγμές. Η κίνηση είναι αραιή και μπορείς εύκολα να βρεις θέση να σταθμεύσεις. Ουρές στις τράπεζες και στα ταχυδρομεία δεν υπάρχουν, ενώ στις ταράτσες οι θερινοί κινηματογράφοι, γεμάτοι με φυτά και λουλούδια και κεραμιδόγατους, προβάλουν ταινίες του παλιού καλού «κλασικού» κινηματογράφου, τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε συντροφιά με ένα ποτήρι παγωμένης μπίρας, ενώ το φεγγάρι υψώνεται πάνω από την Ακρόπολη.

Ads

Βρίσκομαι στην Αθήνα επειδή υποτίθεται ότι δουλεύω. Όμως μάταια… καθώς εύκολα διαπιστώνεις ότι κανείς Έλληνας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου δεν βρίσκεται στο γραφείο του. Είναι ειλικρινά αδύνατο να βρεις κάποιον.

Πολιτικοί, συνδικαλιστές, φοιτητές και δημοσιογράφοι έχουν κάνει ανακωχή και οπισθοχωρούν μαζικά στα νησιά. Άλλωστε οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν τη στιγμή της «επαναφόρτισης» των Ελλήνων, που χαλαρώνουν με την οικογένεια τους, τρώγοντας, πίνοντας και βουτώντας στα δροσερά νερά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που διακατέχεται από αυτή τη νοοτροπία. Ιταλία και Γαλλία έχουν «κλείσει» επίσης για δύο εβδομάδες.

Αυτή είναι μία νοοτροπία που συχνά χλευάζουν οι Αμερικανοί. Μήπως αλήθεια αυτός ο εθισμός στις μακράς διάρκειας διακοπές (να μην αναφέρω άλλες ανοησίες που λέγονται, όπως για τις 35 ώρες εργασίας, τα υψηλά επιδόματα και τη δημόσια υγεία) είναι ο λόγος που αυτές οι χώρες οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία; Δεν θα έπρεπε οι Έλληνες να επιστρέψουν στις εργασίες τους για να ανακάμψει η οικονομία;

Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες, αυτή την περίοδο, δεν είναι σε θέση να συμβουλέψουν κανέναν. Αλλά είναι, επίσης, αλήθεια ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μία οικονομική κρίση για να πείσει τους ανθρώπους που ζουν στις σαγηνευτικές ακτές της Μεσογείου να κάνουν τον Αύγουστο κάτι άλλο πέρα από διακοπές.

Εκτός αυτού, πόσο ανησυχητική είναι τελικά η κατάσταση της οικονομίας της Ευρώπης; Όπως έχω γράψει, το ευρώ έχει επανακτήσει μεγάλο μέρος από τη «δύναμη» που είχε χάσει στις αγορές συναλλάγματος την άνοιξη. Το ΔΝΤ επαινεί, έστω και με επιφυλάξεις, την Ελλάδα, ενώ στην Ισπανία γίνεται λόγος για ανάκαμψη.

Χωρίς αμφιβολία, προβλήματα θα έρθουν… αλλά στο μέλλον. Οι Έλληνες προετοιμάζονται για ένα νέο γύρο απεργιών και διαδηλώσεων το φθινόπωρο, όταν πολλά από τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση θα τους «χτυπήσουν» για τα καλά.

Σήμερα, όμως, τα άσχημα νέα έρχονται από την Αμερική, με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται, τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται συνεχώς, ενώ το δολάριο χάνει την αξία του.

Λοιπόν! Να μία συμβουλή από τους «τεμπέληδες Έλληνες» προς τους Αμερικανούς, που κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να θεωρούν τις διακοπές ως αδυναμία… «Σταματήστε τη δουλειά, κάντε ένα διάλειμμα και βγείτε από το γραφείο. Κάνει πολύ ζεστή εκεί μέσα. Τα σημαντικά μπορούν να περιμένουν μέχρι το Σεπτέμβριο».

*Ο Barnaby Phillips είναι δημοσιογράφος και ανταποκριτής του Aljazeera στην Ευρώπη