Σε άρθρο γνώμης του στην ε/φ WASHINGTON POST, με τίτλο «Avoiding a US – China cold war», ο βετεράνος της διεθνούς διπλωματίας Χένρι Κίσιντζερ προτείνει στους διαμορφωτές πολιτικής των ΗΠΑ την αποφυγή δημιουργίας τεταμένων σχέσεων με την Κίνα.

Ads

«Οι ηγεσίες των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ φαίνεται να κάνουν προόδους και να ενδιαφέρονται να επιλύσουν πολλά κοινά θέματα, μεταξύ των ελίτ και των δύο πλευρών υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δίνουν έμφαση στην συγκρουσιακή πλευρά των διμερών σχέσεων και όχι στη συνεργασία.

Έτσι, πολλοί Κινέζοι είναι πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την άνοδο της χώρας τους, ενώ πολλοί Αμερικάνοι στρέφουν την προσοχή στην αυξανόμενη οικονομική επιρροή της Κίνας, καθώς και στην αυξανόμενη στρατιωτική της ικανότητα.

Ένας ″ψυχρός πόλεμος″ μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επέφερε διεθνώς την ανάγκη επιλογής της μιας ή της άλλης πλευράς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αντιθέσεων σε περιφερειακό επίπεδο, τη στιγμή που θέματα, όπως η διάδοση των πυρηνικών όπλων, το περιβάλλον, η ενέργεια και το κλίμα, απαιτούν παγκόσμιες λύσεις.

Ads

Κίνα και ΗΠΑ έχουν την επιλογή να μην ακολουθήσουν το δρόμο της σύγκρουσης, αλλά αυτόν της συνεργασίας, της επεξεργασίας κοινών μακροπρόθεσμων στόχων και του συντονισμού των θέσεών τους στα διεθνή fora, με τη βοήθεια ενδεχομένως ενός συμβουλευτικού μηχανισμού.

Ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία μιας παράδοσης σεβασμού και συνεργασίας, ώστε και οι επόμενοι ηγέτες να συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι είναι προς το συμφέρον τους η νέα παγκόσμια τάξη να αναδυθεί ως ένα κοινό εγχείρημα».