Στις επιπτώσεις που είχαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schäuble σχετικά με το ελληνικό χρέος στις διεθνείς αγορές ομολόγων αναφέρεται το άρθρο του Leigh Phillips, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη eurobserver, με τίτλο «Η ΕΚΤ προειδοποιεί για απειλές προς την ελληνική δημοκρατία».

Ads

Συγκεκριμένα, ο κ. Schäuble δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι είναι πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός που οδήγησε στην έκρηξη του κόστους δανεισμού για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα. Τα σχόλια του W. Schäuble ακολούθησαν την φημολογούμενη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, στη συνάντηση συζητήθηκε η πιθανή αποτυχία της Ελλάδας να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της και η ανάγκη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του κυρίαρχου χρέους της. Ωστόσο, ο Trichet διαφώνησε με την ιδέα αυτή. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, εμμένει στη θέση της για αποφυγή της αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με πηγές του Leigh Phillips στην Αθήνα, είναι πιθανό να διεξάγονται συζητήσεις πάνω στο θέμα, χωρίς όμως τη συμμετοχή Ελλήνων αξιωματούχων. Σε δηλώσεις του ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξουμε πορεία, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy, συμφωνούν ότι η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να χειροτερέψει την θέση και των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο κ. Smaghi, μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, η αναδιάρθρωση θα επιφέρει την χρεοκοπία μεγάλου μέρους των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή θα γονάτιζε την ελληνική οικονομία, θα απειλούσε την ελληνική δημοκρατία και θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.

Ads

Επίσης, καυτηρίασε εμμέσως την στάση της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι μόνη της η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τις μελλοντικές της κινήσεις, ενώ δεν χρειάζεται οι υπόλοιπες χώρες να την πιέζουν προς την καταστροφή. Ο Phillips αναφέρεται επίσης στις αντιδράσεις που σημειώνονται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ολοένα αυξανόμενος αριθμός βουλευτών φαίνεται να συμφωνεί με την ιδέα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αναφορά γίνεται σε στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία το 55% των πολιτών είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης, ενώ αυξάνονται οι φωνές για την δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, με το σκοπό να κηρυχθεί απεχθές.
Το σημείο-κλειδί, τονίζει ο συντάκτης, είναι να δοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή του χρέους της αποφεύγοντας το «κούρεμα» των ομολόγων της.