Κύριε Βενιζέλο,
άκουσα προσεκτικά τη συνέντευξη τύπου που δώσατε το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου 2011 και πραγματικά θαύμασα για μια ακόμα φορά την άνεσή σας στον χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, την ρητορική σας δεινότητα και πολύ περισσότερο την ικανότητά σας να περιγράφετε γλαφυρά και με τρόπο ομολογουμένως μοναδικό την οπτική σας απέναντι στην κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Παρατήρησα ότι φτάσατε και στο σημείο να επικαλείστε πλέον την υπερηφάνεια του Έλληνα προσπαθώντας να τον πείσετε ότι δεν του αξίζει η χλεύη των ευρωπαίων, η οποία προέρχεται από την αναξιοπιστία της χώρας, η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε όλους εμάς αλλά καθόλου στην κυβέρνηση.

Ads

Τι μας είπατε λοιπόν την Κυριακή το βράδυ κύριε Βενιζέλο;

Ότι για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει φταίνε όλοι (πολιτικοί αρχηγοί, συνδικάτα, δημοσιογράφοι, λαός), φταίνε ακόμη και κάποιοι εξωγήινοι κερδοσκόποι που χτυπούν το ευρώ, φταίνε ακόμη και οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης οι οποίοι αδυνατούν να προστατέψουν το νόμισμα έχοντας δημιουργήσει μια “ρευστή και νευρική κατάσταση στην Ευρώπη” αλλά καθόλου δεν φταίτε εσείς και η κυβέρνησή σας, η οποία, απεναντίας, κάνει τόσες προσπάθειες θεσπίζοντας δίκαια φορολογικά μέτρα και έχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών που περνάει ο έλληνας πολίτης, για να βγάλει τη χώρα από αυτό το αδιέξοδο, να αποσοβήσει τη χρεοκοπία.

Ανακοινώσατε στρατηγική τριών αξόνων πολιτκής:

Ads

1. Να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και 2012
2. Να πετύχουμε πλεονάσματα πρωτογενή το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μην παράγουμε χρέος και να μη ζητούμε βοήθεια τόσο για το παλιό, όσο και για τα καινούργια χρέη που παράγουμε.
3. Να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γίνει ανταγωνιστική.

Και αναρωτιέμαι:

Για ποιο λόγο την ανακοινώσατε στις 18 Σεπτεμβρίου 2011 αυτή τη στρατηγική κύριε Βενιζέλο; Και μάλιστα ως καινούρια που όμως στηρίζεται ακριβώς σε όσα είχατε υπογράψει και ψηφίσει στη Βουλή υπό την κωδική ονομασία “Μεσοπρόθεσμο”;
Δεν ξέρατε, εσείς, η κυβέρνησή σας, οι βουλευτές που υπερψήφισαν τότε, τι ψηφίζατε;

Είχατε μήπως στο μυαλό σας ότι με την κουτοπονηριά και τα διάφορα πολιτικά τσαλίμια θα κατορθώνατε να ξεγελάσετε τους δανειστές της χώρας και να  μην εφαρμόσετε στο τέλος τα όσα υπογράψατε;

Είστε ως κυβέρνηση τόσο ανίκανοι ώστε αν και είχατε πράγματι την ειλικρινή διάθεση να τα εφαρμόσετε, παρ’ όλα αυτά δεν μπορέσατε να κάνετε πράξη ούτε μια αράδα της συμφωνίας που υπογράψατε;

Ό,τι από όλα αυτά και να ισχύει κύριε Βενιζέλο είναι αρκετό για να αποδείξει και να καταδείξει τον κύριο και μοναδικό υπεύθυνο που έφερε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Είναι αρκετό για να καταδείξει ότι το τελευταίο (δίκαιο κατά την πολυδιατυπωμένη άποψή σας) επαχθέστατο και εκβιαστικό μέτρο του έκτακτου τέλους με την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια των υπερχρεωμένων πολιτών είναι και άδικο και ξεδιάντροπο. Είναι απλά ένας τρόπος για να μετακυλίσετε τις ευθύνες της απραξίας σας στους ώμους των πολιτών καθιστώντας τους και υπεύθυνους της ενδεχόμενης χρεοκοπίας εάν ομιλούν και αφήνουν την αντίθεσή τους και την αγανάκτησή τους να φτάνει στα αυτιά των δανειστών. Χαρακτηρίζοντάς τους εμμέσως πλην σαφώς ως ανθέλληνες, υπονομευτές της χώρας, που πρέπει να τιμωρηθούν με νέα πιο επώδυνα μέτρα.

Με απογοητεύσατε λοιπόν, μάλλον με εξοργίσατε ακόμα περισσότερο δεινέ ρήτορα Υπουργέ Βενιζέλο την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Διότι δείξατε για μια ακόμη φορά ότι δεν έχετε νιώσει τίποτα. Αλλιώς, θα είχατε προβεί σε μια, έστω και διάρκειας μιας πρότασης, αυτοκριτική. Εσείς, η κυβέρνησή σας και οι βουλευτές σας που όλοι μαζί εδώ και δεκαετίες βλέπατε την κατάσταση στην οποία οι ίδιοι οδηγείτε τη χώρα με την μικροπολιτική σας αφού όλους τους στόχους της στρατηγικής που μας ανακοινώσατε στις 18 Σεπτεμβρίου 2011 θα έπρεπε να τους έχετε κατά νου και να τους τηρείτε κατά γράμμα ως Ευαγγέλιο από τη στιγμή που μπήκατε στην πολιτική.

Αντ’ αυτού, εσείς, οι εδώ και δεκαετίες κύριοι υπεύθυνοι που η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, προσπαθείτε με όλη σας την πειθώ, τη δεινότητα και τη δημαγωγεία να μας πείσετε ότι είστε οι μόνοι που προσπαθείτε να σώσετε τη χώρα με συγκεκριμένη και στοχευμένη πολιτική αλλά όλοι εμείς σας χαλάμε τη σούπα και εξαγριώνουμε τους δανειστές.

Αυτά Υπουργέ, επιτρέψτε μου, είναι ανυπόστατα και γελοία και όχι οι φήμες περί χρεοκοπίας όπως ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία, με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση διατυμπανίζετε.


Γιάννης Μακριδάκης

Συγγραφέας