Με τον καλύτερο τρόπο εκμεταλλεύτηκε την άνοδο του ευρωπαϊκού κλάδου τραπεζών το ΧΑ τη Μ.Πέμπτη, κλείνοντας με κέρδη της τάξης του 2,26% στις 1431,33 μονάδες. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών κινήθηκε ανοδικά σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κλείνοντας με κέρδη 1,32% επιτρέποντας στο ΓΔ να ξεπεράσει το σοκ της Μ. Τετάρτης όταν ενώ κατέγραφε άνοδο κατέληξε να σημειώσει μεγάλες απώλειες στον απόηχο αρνητικών χρηματιστηριακών εξελίξεων και φημολογιών.

Ads

Η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο, δεν απέτρεψε τη νέα μεγάλη πτώση των ελληνικών ομολόγων που εκτίναξε τα επιτόκια σε νέα ευρωπαϊκά ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών, με αυτό του 10ετούς να πλησιάζει το 15% ανεβάζοντας το spread με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογα στις 1116 μονάδες βάσης.

Εκεί που υπήρξε χρηματοπιστωτικό ‘βομβαρδισμός’ ωστόσο,
ήταν στα ομόλογα της Πορτογαλίας τα οποία ξεπουλήθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ημερήαια αύξηση του επιτοκίου του 2ετούς πορτογαλικού ομολόγου ήταν της τάξης του 9,24%, που αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες ανόδους από το 1998. Έτσι, τα επιτόκια των 2ετών ομολόγων της Πορτογαλίας κατέγραψαν νέο ευρωπαϊκό ιστορικό ρεκόρ στο 11,46% ενώ μεγάλο ήταν το χτύπημα και στα 10ετή με το επιτόκιο τους να σκαρφαλώνει στο 10,48% και το spread με τα γερμανικά ομόλογα να αυξάνεται στις 624 μονάδες βάσης.

Στην Ευρώπη, οι βασικοί δείκτες έκλεισαν μεικτά,
με τους DAX και CAC να καταγράφουν μέτρια κέρδη και το FTSE να σημειώνει οριακές απώλειες. Μέχρι αργά το βράδυ μικρά κέρδη κατέγραφαν και οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες μετοχών. Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο WTI στη Νέα Υόρκη κατέγραψε μικρή άνοδο στα 111,94 δολάρια ενώ το Brent στο Λονδίνο κινήθηκε αντίθετα καταγράφοντας μικρή πτώση στα 122,14 δολάρια. Ο χρυσός κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ αγγίζοντας τα 1508 δολάρια πριν υποχωρήσει ελαφρά κοντά στα 1504.

Η σημαντικότερη τεχνική είδηση της ημέρας, πέρα από την εκτόξευση των επιτοκίων των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ήταν το νέο ανοδικό ρεκόρ για το ευρώ έναντι του δολαρίου, με το δεύτερο να υποχωρεί σε χαμηλό τριών ετών.

Η προοπτική της επιμήκυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και μετά τη λήξη του δεύτερου πακέτου τόνωσης των 600 δις δολαρίων των Ιούνιο, εντείνει την ανησυχία των επενδυτών που συνεχίζουν να προτιμούν το ευρώ στην προοπτική περαιτέρω αύξησης της ‘παραγωγής’ δολαρίων. Επιπλέον, η άνοδος του πετρελαίου επηράζει θετικά την άνοδο του ευρώ κάτι που συνεπάγεται πως αν το πετρέλαιο διορθώσει θα απειληθεί με διόρθωση και το ευρώ.

Ads

Τέλος, μία από τις σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις της ημέρας ήταν η αύξηση το Μάρτιο κατά 3,20% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανέρχονται, πλέον, στους 714.675. Η νέα αύξηση επιβεβαιώνει της αρνητικές προβλέψεις για την ανεργία η οποία αρχίζει να λαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με το ρολόι ανεργίας του xrimanews.gr ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται στις 845.000 με 1000 νέους ανέργους ανά ημέρα.

Από την Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης GSTA/EKTA