Ads

Αντιδράσεις στον αλβανικό τύπο προκάλεσε η ομιλία πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα οι δηλώσεις του για την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσεις έρευνες για την εξεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσιους χώρους.

 

Οι εφημερίδες Shqip και Gazeta Shqiptare με σχετικά δημοσιεύματα κάνουν αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού. Τα άρθρα που έχουν τίτλο «Ο Παπανδρέου ανοίγει τις έρευνες πετρελαίου κοντά στα σύνορα με την Αλβανία» και «Παπανδρέου: Ξεκινάμε τις έρευνες στο Ιόνιο», αντίστοιχα. Η Shqip στο άρθρο της σημειώνει πως οι έρευνες θα ξεκινήσουν νοτιοδυτικά της Πελλοπονήσου και θα συνεχιστούν στο κόλπο της Πρέβεζας και στο θαλάσσιο χώρο στα νότια της Κρήτης. Παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, κίνηση, που σύμφωνα με τη Shqip, θα οξύνει ακόμα περισσότερο της σχέσης Τουρκίας και Ισραήλ.

Ads

 

Σύμφωνα πάντα με την αλβανική εφημερίδα, μία περιοχή που πιθανολογείται πως υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου είναι βόρεια της Κέρκυρας μέχρι τη χερσόνησο Καραμπουρούν στην Αλβανία. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, την εν λόγω περιοχή «χάρισε η αλβανική κυβέρνηση στην Ελλάδα με τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα» και επισημαίνεται πως «τη συμφωνία έχει  απορρίψει το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο». Επιπλέον, στο άρθρο σχολιάζεται ότι οι δηλώσεις Παπανδρέου έγιναν λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, στο Κόσοβο, με τις οποίες ζήτησε από την Αλβανία την εφαρμογή της συμφωνίας.

 

Στο εν λόγω άρθρο αναφέρεται πως η αλβανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από σοβιετικούς γεωλόγους από το 1960 για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο, εκείνη τη περίοδο η εξόρυξή τους θεωρούν ανέφικτη. Μάλιστα, όπως σημειώνει η αλβανική εφημερίδα, στην περιοχή του Ιονίου εκτιμάται πως υπάρχουν 4 δις βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία ωστόσο μπορούν να εξορυχθούν λιγότερα από τα μισά. «Η ποσότητα αυτή όμως αν εξορυχθεί, λύνει για πολλά χρόνια τα οικονομικά προβλήματα Αλβανίας και Ελλάδας», σχολιάζεται στο δημοσίευμα.

 

Η Shqip, επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, οι οποίες φέρονται να μίλησαν στο Top Channel, αναφέρει πως η ελληνική πλευρά έχει προσδιορίσει τις περιοχές αυτές και έχει ήδη αναθέσει τις έρευνες σε ενδιαφερόμενες εταιρείες. Η εφημερίδα κάνει λόγο για μία αμερικανική εταιρεία, η οποία φέρεται να έχει αναλάβει το έργο και που εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα πετρέλαια και στην αλβανική κυβέρνηση.

 

Άλλωστε, μιλώντας στο Top Channel, ο Περπαρίμ Χάϊνο, Διευθυντής Υδρογονανθράκων στον Φορέα Φυσικών Πόρων Αλβανίας, δήλωσε πως «οι Έλληνες κάνουν έρευνες σε περιοχή νότια των συνόρων μας, σε ελληνικά ύδατα και οι έρευνες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας ύδατα. Οι έρευνες των Ελλήνων δεν έχουν καμία σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται για τη Συμφωνία για τη θαλάσσια σύνορα. Όλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνα στις περιοχές που τους αναλογούν». Μάλιστα, το κανάλι μετέδωσε πως και η αλβανική κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ξένη εταιρεία να κάνει έρευνες στο Ιόνιο, από τη χερσόνησο Καραμπουρούν κοντά στην Αυλώνα μέχρι τους Άγιους Σαράντα.

 

Στις δηλώσεις Παπανδρέου αναφέρεται και η εφημερίδα Gazeta shqiptare, η οποία αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες και φυσικό αέριο στις θαλάσσιες περιοχές του Ιουνίου και στα νότια της Κρήτης. Η εφημερίδα κάνει αναφορά και στις μακροχρόνιες διαφορές της Ελλάδας και της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, ενώ σημειώνει πως στην περιοχή του Ιονίου εμπλέκονται η Ελλάδα και η Αλβανία, οι οποίες «δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τη Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας απέρριψε το Μάρτιο του 2010 τη Συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών τον Απρίλιο του 2009 στα Τίρανα».