Δύο κείμενα της γνωστής δημοσιογραφικής ομάδας του Ιού της Ελευθεροτυπίας, τα οποία δεν χώρεσαν στο φύλλο της εφημερίδας, αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο του «Ιού»

Ads

Σπίθα, Τιμή, Χρυσή Αυγή; Του Δημήτρη Ψαρρά

Η κίνηση Θεοδωράκη προτείνει στα μέλη της να μελετήσουν συνωμοσιολογικά βίντεο ενός Χρυσαυγίτη. (γράφτηκε στις 30.01)

Δεν είχαμε απαίτηση από τον Μίκη Θεοδωράκη να παίζει στα δάχτυλα το διαδίκτυο. Αλλά τουλάχιστον ας ρώταγε προτού προβεί σε δημόσια έκκληση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της πολιτικής του κίνησης, ζητώντας στους υποστηρικτές του να δουν δυο «εκπληκτικά ντοκουμέντα», τα οποία «κατόρθωσε να προμηθευθεί» και προτείνοντας «οργάνωση ομαδικών προβολών» για τα μέλη της «Σπίθας».

Το ένα από τα «ντοκουμέντα»
(που βέβαια κυκλοφορούν εδώ και καιρό στο You Tube) είναι συνέντευξη ενός από τους πιο ανυπόληπτους Αμερικανούς συνωμοσιολόγους, του ακροδεξιού Alex Jones, πολιτευτή των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος «αποκαλύπτει» ότι η Ενωμένη Ευρώπη είναι δημιούργημα σιωνιστικής και ναζιστικής συνωμοσίας μέσω της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Και το χειρότερο: το τελευταίο βίντεο που προτείνει ο Μίκης είναι ένα αντισημιτικό και ανοιχτά φασιστικό παραλήρημα, το οποίο έχει συντάξει ένας Χρυσαυγίτης με το ψευδώνυμο Tsiboukas, στο οποίο εμφανίζονται ακόμα και οι Βορειοηπειρώτες ως όργανα των Εβραίων. Κάποιος να ενημερώσει τον κ. Θεοδωράκη ότι έμπλεξε με κακές παρέες.

Το μπούμερανγκ του κ. Βγενόπουλου, του Δημήτρη Ψαρρά

Οι μηνύσεις του Mr MIG κατά Τσίπρα στο αρχείο, η αγωγή στο ψυγείο
Μια εισαγγελική διάταξη περιγράφει την ανάμειξη της MIG στην πώληση του ΟΤΕ

Ads

Οσος θόρυβος δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια με την ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου ότι καταφεύγει στην Δικαιοσύνη εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του σχετικά με την εξαγορά του ΟΤΕ, τόση σιωπή φαίνεται να συνοδεύει την εξέλιξη της υπόθεσης. Την περασμένη Πέμπτη εκδικαζόταν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή με την οποία ο πρόεδρος της Marfin ζητούσε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ ένα εκατομμύριο ευρώ. Τελικά η δίκη ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του ενάγοντος επιχειρηματία. Είχε προηγηθεί η απόρριψη της μήνυσης του κ. Βγενόπουλου με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Ιωάννη Σακκά (14.4.2010), ο οποίος την έθεσε ως αβάσιμη στο αρχείο. Την απόφαση αυτή επικύρωσε η Εισαγγελέας Εφετών Ολγα Σμυρλή (17.7.2010), απορρίπτοντας τη σχετική έφεση του επιχειρηματία.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στο οποίο περιγράφεται η εμπλοκή της εταιρείας στην αγοραπωλησία των μετοχών του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο την κρίσιμη περίοδο της μεταβίβασής του στην Deutsche Telekom.

Καταρχήν για τη δήλωση του κ. Τσίπρα
ότι «Επιχειρηματικοί όμιλοι αγοράζουν αέρα και πουλάνε αέρα», ο Εισαγγελέας θεωρεί ότι «αποτελεί αυτοτελή πρόταση-δήλωση και στο περιεχόμενο αυτής δεν προσδιορίζεται προσβλητικά ειδικά κατ’ όνομα η εγκαλούσα ανώνυμη εταιρία MIG και συνεπώς η πρόταση αυτή αποτελεί έκφραση έντονης κριτικής και αξιολόγησης περί του τρόπου που επιχειρηματικοί κύκλοι κινούνται στην αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου προς επιδίωξη κέρδους, και τούτο βασίζεται στο πασίδηλο ότι στην κοινωνία υπήρχε έντονη η πεποίθηση περί του ελληνικού χρηματιστηριακού σκανδάλου του 1999 για το οποίο, κατά πασίδηλο, υπήρξαν έντονοι δημόσιοι διαξιφισμοί στη Βουλή και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γνωστοί στον εγκαλούντα αλλά και στους μάρτυρες».

Οσο για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ
ότι «Η μετοχή του κυρίου Βγενόπουλου στο χρηματιστήριο είχε 18 ευρώ και την πουλάνε 26», ο Εισαγγελέας στη διάταξή του θεωρεί ότι «αναφέρεται καταφανώς: α) στην τιμή της μετοχής του ΟΤΕ που είχε την ίδια ημέρα περίπου τα 18 ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτό ήτο αληθές γεγονός, β) στην απόκτηση μετοχών του ΟΤΕ από εταιρία όπου συμμετείχε και διοικούσε ο κύριος Βγενόπουλος, και κατά παραδοχή του οποίου είναι η εγκαλούσα εταιρία MIG, ήτοι περιστατικό αληθές, καθώς στην έγκληση δηλώνεται ότι η εταιρία αυτή είχε πράγματι αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ σε σημαντική ποσότητα με μέση τιμή αγοράς 23,89 ευρώ ανά μετοχή».

Ειδικά για τη φράση «την πουλάνε 26 ευρώ»,
ο Εισαγγελέας θεωρεί ότι πρόκειται για «αληθές περιστατικό», εφόσον «το Ελληνικό Δημόσιο ήθελε να πωλήσει τις μετοχές του στον ΟΤΕ στην τιμή των 26 ευρώ/μετοχή, τη στιγμή που η τιμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν 18 ευρώ. Αυτό κατά την κοινή λογική σήμαινε εκτίναξη προς τα άνω της τιμής του ΟΤΕ στην χρηματιστηριακή αγορά, από 18 ευρώ προς την τιμή των 26 ευρώ, αφού το Ελληνικό Δημόσιο ως μεγαλομέτοχος δεν θα πωλούσε φθηνότερα τις μετοχές του ΟΤΕ στην ενδιαφερόμενη γερμανική εταιρία και συνακόλουθα υπό την κάλυψη αυτής της ενέργειας του Ελληνικού Δημοσίου, οιοσδήποτε επιχειρηματικός όμιλος είχε μετοχές εκείνη την ημέρα ακριβότερες των 18 ευρώ, όπως εν προκειμένω η εταιρία MIG με μέση τιμή απόκτησης 23,89 ευρώ /μετοχή του ΟΤΕ, καταφανώς ελάμβανε στήριξη μη απώλειας κεφαλαίων από την αγορά μετοχών ΟΤΕ αλλά και αποκόμισης κερδών σε περίπτωση πώλησης των μετοχών ΟΤΕ, καθώς και άμεση ψυχολογική στήριξη να αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ στα 18 ευρώ/μετοχή και να τις πωλήσει είτε αυθημερόν με κέρδος εκμεταλλευόμενος τη διακύμανση ανόδου της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ πριν ακόμα καταβάλει το ποσόν της αγοράς ή εντός τριημέρου της συναλλαγής και πριν την καταβολή του τιμήματος της αγοράς μετοχών (ενέργεια χαρακτηρισμένη στην χρηματιστηριακή αγορά ως αέρας). Η κατά τα ανωτέρω δημόσια στήριξη και ώθηση της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ από 18 ευρώ προς την τιμή των 26 ευρώ, ολοφάνερα θα έδινε σημαντικά κέρδη στους έχοντες μετοχές ΟΤΕ, όπως εν προκειμένω στην εταιρία MIG».

Η φράση, τέλος, του Αλέξη Τσίπρα ότι «Θα δώσουμε όλοι τη μάχη για να ξεσκεπάσουμε την απάτη», κατά τον εισαγγελικό λειτουργό «αποτελεί συμπέρασμα, αποτέλεσμα κρίσης – συλλογισμού του εγκαλουμένου ότι εν προκειμένω υπό τα ανωτέρω αληθή δεδομένα στη χρηματιστηριακή αγορά υπήρχε κάτι το ύποπτο, απατηλό, ήτοι παρεμβατική συμπεριφορά που διαστρέβλωνε την φυσιολογική ροή της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής του ΟΤΕ με τάση εκτίναξης αυτής από τα 18 ευρώ στα 26 ευρώ, ήτοι διαφορά σημαντικού κέρδους κατά 8 ευρώ ανά μετοχή στην τιμή της 27.3.2008 και καταφανώς προκαλούσε δεδικαιολογημένο δημόσιο ενδιαφέρον του εγκαλουμένου, ως προέδρου-αρχηγού πολιτικού σωματείου-κόμματος και ενδιαφερομένου για το δημόσιο συμφέρον και τα κοινά πράγματα, να εκδηλώσει τις ανωτέρω απόψεις του, για τις οποίες καταμηνύθηκε».

Και το τελικό συμπέρασμα της απόφασης είναι ότι «οι δηλώσεις του εγκαλουμένου δεν μπορούσαν να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού ειδικά στην εταιρία MIG και γενικά στις επιχειρήσεις της και εν προκειμένω στην επένδυση στις μετοχές του ΟΤΕ, αλλά αντιθέτως απεκάλυπταν, τελικώς εκ του αποτελέσματος στην χρηματιστηριακά αγορά, έξυπνη πρόβλεψη και επενδυτική ικανότητα της εταιρίας MIG τοποθέτησης στις μετοχές του ΟΤΕ, αφού για την εγκαλούσα με τιμή πώλησης της μετοχής του ΟΤΕ στα 26 ευρώ θα συνεπάγετο γι’ αυτήν κέρδος 206.000.000 ευρώ».