Εκτενές ρεπορτάζ του Sebastian Fischer στο Spiegel, με τίτλο «Η Ελλάδα εξοπλίζεται και εξοπλίζεται και εξοπλίζεται», αναφέρεται σε παλαιότερα και τρέχοντα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, με ιδιαίτερη έμφαση στις προμήθειες από τη Γερμανία.

Ads

«Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο έχει να προσφέρει η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία. Ορισμένα από τα πλέον σύγχρονα εξοπλιστικά συστήματα, η αφρόκρεμα: συμβατικά υποβρύχια τύπου 214, που με σύστημα αναερόβιας προώθησης μπορούν να πραγματοποιήσουν μεγάλες υποβρύχιες διαδρομές. Μαχητικά αεροπλάνα Eurofighter, που με διπλή υπερηχητική ταχύτητα μπορούν να καταδιώξουν και να αμυνθούν, αλλά και τεθωρακισμένα τύπου Leopard-2. Όλα αυτά τα παρήγγειλαν κατά το παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις. Και τώρα;», αναρωτιέται ο Γερμανός αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Τα κράτη της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη χορήγηση βοήθειας μεγαλύτερης των 100 δις. ευρώ, εκ των οποίων 20 θα δώσει η Γερμανία. Όμως οι Έλληνες συνεχίζουν απτόητοι τους εξοπλισμούς. Και χαρίζουν στη γερμανική βιομηχανία ‘δουλειές’ δισεκατομμυρίων. Η χώρα των 11 εκατομ. κατοίκων κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως στις εισαγωγές συμβατικών όπλων. Οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν μεν από 4% σε ποσοστό κάτω του 3% του ΑΕΠ, αλλά οι Έλληνες καταλαμβάνουν ακόμα μια από τις υψηλότερες θέσεις σε σχέση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ», σημειώνει.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων με την HDW (ThyssenKrupp), πριν από 10 χρόνια, που λόγω μη εξόφλησής τους δεν παραδόθηκαν τελικά μετά την ακύρωση του συμβολαίου από την ThyssenKrupp το Σεπτέμβριο του 2009.

Ads

«Επισημαίνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, που αναδείχτηκε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο, θέλησε να παραλάβει τα υποβρύχια και γι’ αυτό συνήψε μια συμφωνία πλαισίου, με βάση την οποία η Ελλάδα παραλαμβάνει τα έτοιμα υποβρύχια καταβάλλοντας 320 εκατομ. ευρώ και παραγγέλνει άλλα δύο, κόστους 500 εκατομ. το καθένα», αναφέρει το Spiegel, σημειώνοντας πως το υποβρύχιο «Παπανικολής» προφανώς θα πωληθεί για 300 ή 400 εκατομ. ευρώ.

«Όπως και με τα τεθωρακισμένα Leopard και τα μαχητικά αεροπλάνα Eurofighter, η Γερμανία, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, ανακινούσε πάντοτε ζήτημα προμήθειας εξοπλισμών σε ανώτατο επίπεδο», επισημαίνει ο Fischer.

«Το ίδιο συνέβη και πρόσφατα κατά την επίσκεψη του γερμανού ΥΠΕΞ Γκ. Βεστερβέλλε στην Αθήνα: Από τη μια η γερμανική κυβέρνηση προτρέπει τους έλληνες φίλους να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, από την άλλη όμως η γερμανική βιομηχανία θέλει να πουλήσει Eurofighter», καταλήγει.