«Η Ελλάδα καταστρέφεται μέσω της λιτότητας. Μια κατεστραμμένη χώρα δε θα είναι ποτέ σε θέση να μειώσει το χρέος της», αναφέρει ο πρόεδρος του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου του Κιέλου για τη διεθνή οικονομία, Dennis Snower, σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt. Εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής παρακολούθησης του χρέους.

Ads

«Πώς πίστεψαν τόσοι πολιτικοί ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυνόταν με ένα πρόγραμμα λιτότητας και ένα πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ;», αναρωτιέται στο άρθρο του υπό τον τίτλο «Να μην επιτρέψουμε να καταρρεύσει η Ελλάδα μέσω της λιτότητας».

«Για μερικές εβδομάδες δεν υπήρχαν στον Τύπο ειδήσεις για την Ελλάδα…Τώρα όμως οι Έλληνες επανήλθαν στα πρωτοσέλιδα, τα οποία μιλούν για εθνική κατάθλιψη. … Η κατανάλωση στη χώρα καταρρέει, οι επενδύσεις συρρικνώνονται. Ο αριθμός των πτωχευμένων επιχειρήσεων έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ η ανεργία θα κινηθεί φέτος κατά πάσα πιθανότητα πάνω από το 12%. Για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, θα πρέπει τα έσοδα από φορολογία να ενισχυθούν σημαντικά. Αλλά πώς είναι δυνατόν να πληρώσει κανείς περισσότερους φόρους, όταν είναι άνεργος ή έχει πτωχεύσει;», συνεχίζει ο Snower.

«Έφτασε η στιγμή να παραδεχθούν οι πολιτικοί της Ε.Ε. ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έκαναν λάθος – ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναλάβουν, εάν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρεθούν σε παρόμοιο οικονομικό αδιέξοδο. Ο σωστός δρόμος είναι μια οικονομική πολιτική, η οποία θα μειώνει το ποσοστό του δημόσιου χρέους, χωρίς όμως παράλληλα να εμποδίζει το κράτος να δώσει κίνητρα για αντιμετώπιση της ύφεσης» τονίζει.

Ads

Παράλληλα, προτείνει τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης «επιτροπής παρακολούθησης του χρέους», αποτελούμενης από 10 έως 15 ειδικούς σε θέματα οικονομίας, με τη βοήθεια της οποίας η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να «τονώσει την οικονομία, χωρίς να προκαλέσει ανησυχία στις χρηματαγορές».