Την απόφαση έναρξης των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, παρόλες τις αποκαλύψεις για τους «στημένους» αγώνες, στηλιτεύει στο tvxs.gr ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και γνωστός λάτρης του αθλήματος Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος προειδοποιεί για τις επιπτώσεις: «Μέσα σε 3 – 6 μήνες θα δούμε αθλιότητες, θα έχουμε τραυματίες».

Ads

Σχολιάζοντας τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στην Δ’ Εθνική λόγω παρατυπιών στις αδειοδοτήσεις τους, παρομοιάζει τη σχετική απόφαση με την υπόθεση του… Αλ Καπόνε, ο οποίος «δεν συνελήφθη γι’ αυτά που πραγματικά έκανε αλλά για φοροδιαφυγή».

Ο κ. Ψαριανός υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να δείξει πως προσπαθεί να δώσει μια λύση στο πρόβλημα του ποδοσφαίρου» και σημειώνει ότι «άνθρωποι έγκλειστοι και διάφοροι καταζητούμενοι κάνουν πλάκα» στην πολιτεία.

Ο ίδιος εισηγείται:

Να ανασταλεί η διεξαγωγή όλων των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αλλά και η συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ads

Να κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από τον ΟΠΑΠ και την πολιτεία γενικώς προς στις ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ θα πρέπει να συνοδεύτεται και από το αυτοχρηματοδοτούμενο).

Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και οι ίδιες οι ομάδες, οι Ανώνυμες Εταιρείες, να διασφαλίζουν με δικούς τους πόρους την τήρηση της τάξης.

Τι είπε ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός

Μπορεί να ξεκινήσει το εφετινό πρωτάθλημα υπό αυτές τις συνθήκες;

Έχουμε προτείνει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως και στον υπουργό και στην κυβέρνηση, ως μόνη λύση στο πρόβλημα την αναστολή της έναρξης των πρωταθλημάτων και τη μη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι νεοτέρας. Δεν μας άκουσαν.

Η Σούπερ Λίγκα προέβαλε το επιχείρημα των δεσμεύσεων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μιλώντας για ποινική ρήτρα 4 εκατ. ευρώ.

Θεωρώ απολύτως προσχηματικό το επιχείρημα. Δεν με ενδιαφέρουν οι συμβάσεις. Να τις κάνουν ρολό και να τις βάλουν όπου μπορούν. Κανένα φίλαθλο δεν ενδιαφέρουν οι συμβάσεις. Δεν το λέω αυτό ως πολιτικός. Το λέω ως φίλαθλος, και ως φανατικός οπαδός, και ως «άρρωστος», και ως λάτρης του ποδοσφαίρου ότι είναι ντροπή για την ΕΠΟ, για τη Σούπερ Λίγκα, για το κράτος, να κάνουν κουμάντο τα λαμόγια της νύχτας και οι πιστολέρος σε όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα πρωταθλήματα. Και να έχουμε 2-3 φυλακισμένους και κανά δυο καταζητούμενους. Αυτό είναι όλο. Και δυο ομάδες που τις ρίχνουν στη Δ’ κατηγορία για παρατυπίες. Ξέρετε πόσες ομάδες δεν έχουν κανονικά χαρτιά κι έχουν πλαστές αδειοδοτήσεις; Ή να φτιάξουν το ποδόσφαιρο ή να πουν ότι δεν μπορούν.

Πώς βλέπετε τις κυρώσεις για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα;
Είχαμε μια απαράδεκτη, τρισάθλια απόφαση της Β’βάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ η οποία κρίνει ή ότι ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα «έστησαν» παιχνίδια και τελικά τους υποβιβάζει στη Β’ Εθνική ή ότι είναι αθώοι και τους αθωώνει. Η Β’βάθμια επιτροπή ανακάλυψε ποινές που δεν υπήρχαν. Δεν υπήρχε ποινή αφαίρεσης βαθμών.
Η ΕΠΟ, λοιπόν, αφαίρεσε βαθμούς από τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα. Η UEFA, για να εκφράσει την αντίθεσή της και να δείξει ότι θέλει να επιτευχθεί λύση στο πρόβλημα, απέκλεισε τον Ολυμπιακό Βόλου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση με κάποιον τρόπο φαίνεται ότι έκανε παρέμβαση στην αθλητική δικαιοσύνη και έτσι αντί ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα να υποβιβαστούν στη Β’ Εθνική για «στημένα» παιχνίδια, υποβιβάστηκαν στη Δ’ Εθνική για παρατυπίες χαρτιών και αδειοδοτήσεις. Η ιστορία θυμίζει την υπόθεση του Αλ Καπόνε, τον οποίο δεν έπιασαν γι’ αυτά που πραγματικά έκανε αλλά για φοροδιαφυγή.

Γιατί θεωρείτε ότι τηρεί τη συγκεκριμένη στάση η κυβέρνηση;

Διότι θέλει να δείξει ότι προσπαθεί να δώσει μια λύση στο πρόβλημα του ποδοσφαίρου, των «στημένων» αγώνων, της διαιτησίας, του ντόπινγκ, όλων αυτών των καρκινωμάτων του ποδοσφαίρου, και του κόσμου της νύχτας που λυμαίνεται τα ελληνικά πρωταθλήματα, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κοροϊδία. Άνθρωποι έγκλειστοι και διάφοροι καταζητούμενοι κάνουν πλάκα στην κυβέρνηση. Όπως έκαναν πλάκα και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πώς σχολιάζετε τα επεισόδια τα οποία σημειώθηκαν στο Βόλο από οπαδούς της τοπικής ομάδας;

Η απόφαση αυτή είναι άδικη για τον Ολυμπιακό Βόλου και για την Καβάλα. Βρίσκουμε για παράδειγμα τον Μπέο και τον Ψωμιάδη, το Βόλο και την Καβάλα, και ξεχνάμε την Κέρκυρα, τον «Μπανάνα», τον Αστέρα Τρίπολης, τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Πατέρα, τον κ. Θανάσακη Κανελλόπουλο, που είναι πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία. Βρίσκουν δυο μικρά «ψάρια», τα οποία βέβαια δεν είναι άγια, και έχουμε πέσει τώρα όλοι στο Βόλο και την Καβάλα. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση αδικίας στους Βολιώτες και τους Καβαλιώτες του τύπου: «ξεσπάτε μόνο σ’ εμάς για τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου και για τους υπόλοιπους κάνετε την πάπια».

Σε ποιο βαθμό θεωρείτε πως έστω όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οφείλονται επί της ουσίας στην UEFA;

Βέβαια, από εκεί ξεκίνησε όλη η ιστορία. Η UEFA παρήγγειλε την έρευνα, τις δικογραφίες, τα τηλεφωνήματα, τους ελέγχους. Όλα αυτά έγιναν μετά από πρωτοβουλία της UEFA η οποία ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας τι γίνεται εδώ. Και η ίδια ασφαλώς δεν είναι «άγια», αλλά εν πάση περιπτώσει μέχρι ενός σημείου μπορούν να κάνουν πλάκα κάποιοι κουμπουροφόροι της νύχτας.

Συνεπώς, τι πιστεύετε ότι απαιτείται για την ουσιαστική εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Θεωρώ ότι αν η κυβέρνηση αποφάσιζε την αναστολή της έναρξης των πρωταθλημάτων και τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο ποδόσφαιρο, θα είχαν «σφίξει οι κώλοι» και θα είχαν μπει τα πράγματα σε μια σειρά. Τώρα, προβλέπω ότι θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα με το χειρότερο δυνατό τρόπο και μέσα σε 3 – 6 μήνες θα δούμε αθλιότητες στα γήπεδα. Θυμηθείτε το αυτό. Θα έχουμε τραυματίες. Θα πέσει ξύλο. Θα γίνει «του Κουτρούλη ο γάμος».

Επίσης, η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στην ΕΠΟ ότι αν επιθυμεί το αυτοδιοίκητο τότε θα πρέπει να έχει και το αυτοχρηματοδοτούμενο. Να κλείσει η στρόφιγγα από τον ΟΠΑΠ, την πολιτεία γενικώς, προς τις ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, και η Σούπερ Λίγκα και η ΕΠΟ συνολικά να ψάξουν να βρουν πόρους.

Επιπλέον, πρέπει να μην έχει καμιά εμπλοκή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η αστυνομία δηλαδή, στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Οι Ανώνυμες Εταιρείες, οι ομάδες, να πληρώνουν την αστυνόμευση, την τήρηση της τάξης, με δικούς τους πόρους. Δεν έχουν καμιά δουλειά τα ΜΑΤ και η αστυνομία στα γήπεδα.