«Οι διαμαρτυρίες των Ελλήνων αγροτών κατάντησαν κωμικές. Το ίδιο το κράτος τους, έστειλε κομάντος για να τους ηρεμήσει. Τον περισσότερο χρόνο τους τον περνούν στα σύνορα παρά με τις οικογένειές τους», γράφει η βουλγαρική εφημερίδα Standard, σε άρθρο της με τίτλο «Η εξέγερση του Ζορμπά».

Ads

Σχολιάζοντας πως «Η ελληνική απεργία είναι περισσότερο βαλκανικό σύνδρομο, παρά αιτιολογημένη διαμαρτυρία», η εφημερίδα σημειώνει: «Φτάσαμε σε σημείο οι ξενοδόχοι μας στο Σαντάνσκι και στο Πέτριτς να χαίρονται για τους σεισμούς επειδή διώχνουν τους αγρότες από τα σύνορα! Ευχαριστούμε, Θεέ, που μας ταρακούνησες και έφυγαν εκείνοι με τα τρακτέρ. Έτσι σε θέλουμε, Θεέ, κράτα 3 – 3,5 βαθμούς Ρίχτερ, γιατί ούτε καταστροφές θα έχουμε, αλλά και θα τους κρατάμε μακριά! Πρόκειται για ταινία, μία έγχρωμη βαλκανική κωμωδία. Την παρακολουθείς με κέφι, ποπ κορν και φιλεναδίτσα δίπλα.

Οι Έλληνες αγρότες δεν μπορούν να εξηγήσουν τι θέλουν, σημειώνουν οι άνθρωποι στα σύνορα. Είναι γενικώς δυσαρεστημένοι από τη ζωή. “Δουλειά δεν υπάρχει, ούτε χρήματα, τα κράτος δεν μας βοηθάει“.

Το ότι οι Έλληνες δεν ξέρουν τι θέλουν δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Καθόλου. Απλώς έχουμε υιοθετήσει πλέον την νοοτροπία των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών. Το βαλκανικό μέσα μας είναι πιο ασταθές απ’ ότι νομίζουμε.

Ads

Οι Έλληνες, ακόμη, κατορθώνουν να είναι άγριοι και παράλογοι. Γι’ αυτό είναι τέτοιες οι διαμαρτυρίες τους – παράλογες και άγριες. Η βαλκανική ψυχή είναι κινούμενη και θα εκτοπίζεται προς την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Σε μας και στους Ρουμάνους δεν θα μπορούσαν να υπολογίζουν πλέον.

Ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβεις την αλήθεια για ένα κράτος είναι να δεις πώς οργανώνει το γλέντι του. Οι Έλληνες φοιτητές είναι από τους πιο τρελούς στον κόσμο. Δεν έχω υπόψιν τις αναρχικές τάσεις που ελαφρώς τρομάζουν, ωστόσο είναι προτιμότερες από την απάθεια που επικρατεί στα βουλγαρικά πανεπιστήμια.

Ενώ εμείς ξεκινούμε το πάρτι στις 23:00, αυτοί το ξεκινούν στη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα. Εμείς είμαστε πτώμα στις 3-4, αυτοί αντέχουν μέχρι το πρωί. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε πει ότι φτωχά είναι εκείνα τα κράτη που έχουν νυχτερινή ζωή.

Οι Έλληνες φοιτητές είναι θαυμάσια αγόρια και κορίτσια που όμως την ημέρα δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό δύσκολα θ’ αλλάξει η αγωγή τους. Και όταν βρίζουμε τους Έλληνες πρέπει να θυμηθούμε ότι πρόκειται για το έθνος που γέννησε τον Νίκο Καζαντζάκη και αυτός με τη σειρά του γέννησε τον Ζορμπά.

Τι κάνει ο Ζορμπάς;
Χορεύει όταν όλα έχουν πάει κατά διαόλου. Μεγάλη υπόθεση. Είναι αλήθεια ότι χάνουμε χρήματα λόγω των διαμαρτυριών τους. Είναι όμως αξεπέραστοι στο γλέντι όταν άλλος πληρώνει. Αν δεν τους κατανοήσουμε εμείς, ποιος θα το κάνει; Οικονομία έναντι αυθεντικότητας – αυτή είναι η επιλογή του καθενός που έχει μείνει στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό ήρεμα. Είναι εύκολο να τους επικρίνουμε. Περισσότερη συμπάθεια, παιδιά, γίνεται;».