«Ελλάδα: μία επιστροφή του ΔΝΤ και της Ε.Ε. που προκαλεί φόβο», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Le Figaro, με θέμα τη νέα επίσκεψη της τρόικας αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Υπό εξέταση βρίσκεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και η πορεία των μεταρρυθμίσεων, γράφει η Münchner Merkur.

Ads

«Κλιμάκιο του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ ξεκίνησε τη Δευτέρα τη διενέργεια ελέγχων στην Αθήνα», αναφέρει άρθρο της Münchner Merkur, με τίτλο «Στο μικροσκόπιο το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας». 


Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο εάν δοθεί πράσινο φως από τους ελεγκτές της Τρόϊκα, θα εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου. Οι Έλληνες αναμένουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου οικονομική ένεση της τάξης των 8,7 δισ. Ευρώ από τα κράτη της Ευρωζώνης και άλλα 3,3 δισ. Ευρώ από πλευράς ΔΝΤ. 


Το δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αντιμετωπίζει, ωστόσο, προβλήματα, καθώς υπάρχει απόκλιση από τους στόχους. Βάσει των στόχων του Μνημονίου, μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν εξοικονομηθεί περίπου 25 δισ. Ευρώ ή κάπως «να βρεθούν» αυτά τα χρήματα. Μόνο φέτος πρέπει να εξοικονομηθούν περισσότερα από 4 δισ. Ευρώ.

Ads

Αναμένεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός. Σε αυτό περιλαμβάνονται αποκρατικοποιήσεις και περαιτέρω περικοπές στα κρατικά έξοδα. Τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε περικοπές μισθών μέχρι και κατά 25%. Η κατανάλωση μειώθηκε δραστικά. Ο τζίρος πολλών εμπόρων έχει συρρικνωθεί μέχρι και κατά 40%. Η ανεργία αυξάνεται και αγγίζει σχεδόν το 15%. Ένα στα τρία καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας έχει βάλει λουκέτο. 
Παρατηρητές δεν αποκλείουν πλέον έναν σαρωτικό ανασχηματισμό ή και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Την ίδια στιγμή, η Le Figaro σημειώνει πως «δεν διακυβεύεται» η πέμπτη εκταμίευση του δανείου συνολικού ύψους 110 δις, ωστόσο, «για τους πιστωτές που έχουν γίνει καχύποπτοι παραμένει προτεραιότητα ο έλεγχος την εφαρμογής των μέτρων λιτότητας. Και έχουν λόγο γι’ αυτό: η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειμμα για το 2010. Τα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στις 26 Απριλίου από τη Eurostat, όμως, ήδη ο Έλληνας υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι το έλλειμμα δεν θα είναι στο 9,4% αλλά στο 10,6% του ΑΕΠ».

Στην εφημερίδα μιλά ο Γιάννης Στουρνάρας από το ΙΟΒΕ, ο οποίος προειδοποιεί πως «η μείωση του ελλείμματος από το 15 στο 10,6% μέσα σε ένα χρόνο είναι ήδη κάτι πολύ θετικό. Όμως η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα σε αδιέξοδο εάν δεν αποκρατικοποιήσει το συντομότερο δυνατόν ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις». 


Το αδιέξοδο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους όμως η Ε.Ε. διαψεύδει μία τέτοια πιθανότητα. Εν αναμονή, οι διεθνείς πιστωτές έχουν επιβάλει στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, «κάτι το οποίο είναι απολύτως δυνατό και επιθυμητό», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «θα πρέπει όμως να αλλάξει φιλοσοφία ο πρωθυπουργός. Η λιτότητα ισοδυναμεί με πλήρη αφαίμαξη για τους Έλληνες και τους λένε ότι σύντομα θα υπάρξουν περισσότεροι φόροι κι επιπλέον περικοπές στους μισθούς τους. Μόνο η ανάκαμψη θα τους βοηθήσει να αναπνεύσουν λίγο».

«Μέχρι σήμερα για τη δημιουργία μίας επιχείρησης χρειαζόταν κανείς να απευθυνθεί σε οκτώ διαφορετικές υπηρεσίες και να περιμένει πάνω από ένα μήνα. Ορισμένοι μάλιστα έπρεπε να δώσουν ένα φακελάκι στον υπάλληλο προκειμένου η υπόθεσή τους να εξεταστεί γρηγορότερα», εξηγεί ο Άκης Σκέρτζος, πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Ανάπτυξης. Έχοντας αναλάβει προσωπικά το συντονισμό αυτής της πρωτοβουλίας είναι πεπεισμένος για την επιτυχία της:

«Σήμερα χρειάζεται μόνο μία ώρα και μία μόνο υπηρεσία για να ανοίξει κανείς την επιχείρησή του. Δεν είναι μόνο ζήτημα χρόνου αλλά και ενός αποτελεσματικού τρόπου πάταξης της διαφθοράς και de facto καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καθώς το σύστημα συνδέεται απευθείας με το υπουργείο Οικονομικών», προσθέτει ο ίδιος. 
Η Ελλάδα ελπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο να περάσει από την 149η στην 83η σειρά κατάταξης των χωρών ανάλογα με τη διευκόλυνση της διαδικασίας δημιουργίας επιχειρήσεων, καταλήγει το δημοσίευμα.