Ευχαριστώ την TVXS.gr που μου έδωσε τη δυνατότητα να σχολιάσωτο άρθρο του κ. Βασιλείου. Να διευκρινίσω πάντως ότι είχε ήδη δημοσιευθεί χθες (3/4/12) στην Athens Voice ως σχόλιο κάτω από το δικό μου άρθρο (Ιερισσός: Ηρωικές παρελάσεις και θρασύδειλο bullying). Και είχα ήδη απαντήσει εκεί. Καθένας μπορεί να συνάγει τα συμπεράσματά του για τις επικοινωνιακές πρακτικές του αρθρογράφου που ισχυρίζεται ότι η σύνταξη της AV «αρνήθηκε να το δημοσιεύσει, χωρίς κάποια αιτιολογία».

Ads

Παραθέτω την απάντηση που έγραψα στην Athens Voice :

Πολύ χρήσιμος ο οδηγός σας για το “πώς να γράφετε καλά άρθρα-απαντήσεις, όταν δεν έχετε τίποτα να απαντήσετε”: ξεκινάμε με προσωπική επίθεση για να θαμπωθεί το κοινό, αντιπαρερχόμαστε το κύριο θέμα που έχει θέσει ο αντίπαλος (ένοπλη βία και βία σε παιδιά, απόρριψη του δημοκρατικού διαλόγου), του βάζουμε λόγια που δεν έχει πει (σκοτεινά συμφέροντα πολεμούν την επένδυση; ολοφάνερα είναι).

Και μετά, επειδή όλα όσα έχει γράψει ο αντίπαλος είναι σωστά, του καταλογίζουμε ότι δεν έχει γράψει πράγματα που έχει γράψει (ότι στην Κιρούνα είναι ορυχείο σιδήρου, ότι ήταν ανοιχτό — οι Σκουριές δεν θα είναι ανοιχτό ορυχείο, η κατεργασία θα γίνεται στην επιφάνεια), θέτουμε άσχετα θέματα (πχ, μεταλλευτικός κώδικας, αγροτική παραγωγή ενώ ο άλλος για τουρισμό μιλούσε) για να μην τον δικαιώσουμε, κλαίμε για την “εξολόθρευση των ιθαγενών”, δεν ενδιαφερόμαστε αν και πώς έγινε διαβούλευση στην Κιρούνα αλλά καταγγέλλεται η εδώ διαβούλευση με ψεύδη.

Ads

Και για τη μετακίνηση [γειτονιάς] της πόλης, ο αγωνιστής-αρθρογράφος-που-δεν-έχει-να πει-τίποτα συμπεραίνει, για να κατατροπώσει τον αντίπαλό του, ότι οι κάτοικοί της Κιρούνας “απλά αποδέχθηκαν την μοίρα τους”. Ενώ όσοι δεν είναι “δειλοί και μοιραίοι” ακολουθούν τον δρόμο που χάραξε ο κ. Παπαγεωργίου. Μετά παρατίθενται αναφορές για διαμαρτυρίες από άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν σχέση με την Κιρούνα — από τα εκατοντάδες ορυχεία που λειτουργούν στην Σουηδία, αναφερόμαστε στα 2-3 δυσλειτουργικά για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες. Και στο τέλος μιλάμε εξ ονόματός όλου του υπόλοιπου λαού της Σουηδίας (πλην των κακών μεταλλουργών) — όπως κάποιος άλλος κύριος εδώ μιλούσε εξ ονόματος του λαού του Κιλκίς.

Και κλείνει η ‘απάντηση” με ψέμα (με είπε “χρήσιμο ηλίθιο”) ενώ ταυτόχρονα εξυβρίζεται ο αντίπαλος ως ψεύτης (δεν αγόρασε την εφημερίδα) — ώστε ξανά να αποφύγουμε να τοποθετηθούμε στα θέματα που έχουν τεθεί: η “Πράσινη Πολιτική” δεν κατήγγειλε τη βία, σπαταλά χρήματα των φορολογουμένων για έντυπο που ελάχιστοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν, έστω και αν διανέμεται δωρεάν, με το επιχείρημα “μα είναι τυπωμένη σε ανακυκλωμένο χαρτί”. Τα 1.400.000 ευρώ είναι τυπωμένα σε μη ανακυκλωμένο.

Όλα αυτά είναι κράμα παλαιότατων τεχνικών που είναι αποτελεσματικές (πειστικές) μόνο όταν απευθύνονται σε φανατικούς που περιμένουν με λαχτάρα να επιβεβαιωθεί η πίστη τους ή σε ηλίθιους. Έχετε γράψει 1.000 λέξεις που αν τις στύψεις προκύπτουν: αποδοχή της βίας (ακόμη και της ένοπλης), όπως και με όλους τους αντιμεταλλευτικούς που έγραψαν εδώ. Όσοι δεν συμφωνούν μαζί μου είναι “υποταγμένοι” ή “πληρωμένοι”. Εκπροσωπώ την πλειοψηφία. Πρέπει να νικήσω με κάθε τρόπο.

Αυτά συνιστούν σκέψη ολοκληρωτική. Που οδηγεί σε πρακτικές που είδαμε στις Σκουριές ενάντια σε εργαζόμενους και στην Ιερισσό ενάντια σε μαθητές. Μπορείτε να σκέπτεστε ό,τι θέλετε και να το μοιράζεστε με τους ομοίους σας αλλά οι πρακτικές σας δεν θα περάσουν.

Να προσθέσω εδώ κάτι που ξέχασα να γράψω στην Athens Voice

Ο κ. Βασιλείου με προτρέπει να διαβάσω διάφορα κείμενα των Οικολόγων-Πράσινων (όπου δυστυχώς δεν βρήκα κανένα που να καταδικάζει την ένοπλη βία) και «ειδικότερα την κριτική για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία δεν έχει απαντηθεί». Πρόκειται για την παρέμβαση του Γραφείου Οικολόγων-Πράσινων Θεσσαλονίκης στη Δημόσια Διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρεία των μεταλλείων.

Την διάβασα: δεν υπάρχει ούτε μία πρόταση. Μόνο ερωτήματα: γιατί αυτό, πώς το άλλο, πού το τρίτο, μήπως το τέταρτο, κοκ. Οι ίδιοι οι συντάκτες της παραδέχονται την ανεπάρκειά της, επικαλούμενοι τον λίγο χρόνο που είχαν στη διάθεση τους, και αναφέρουν «επιφυλασσόμαστε για την αποστολή λεπτομερέστερου και επιστημονικά καλύτερα τεκμηριωμένου υπομνήματος σχετικά με τις ανακρίβειες και ανακολουθίες της Μελέτης».

Το δημοσιευμένο κείμενο έχει ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου 2010. Δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά, οι Οικολόγοι-Πράσινοι δεν έχουν τεκμηριώσει απολύτως τίποτα, δεν κατέθεσαν καινούργιο υπόμνημα, δεν άσκησαν επιστημονική κριτική στη Μελέτη της Εταιρείας – τόσο τους καίει η επιχειρηματολογία και η λήψη αποφάσεων με οικολογικά κριτήρια. Επιδίδονται σε αγκιτάτσια και προπαγάνδα μόνο, αυτή που περιέχεται στα δημοσιεύματα που με παρέπεμψε ο κ. Βασιλείου να διαβάσω – όπου ξαναπήγα τώρα για να αντιγράψω τοlink και διαπιστώνω ότι πρώτο-πρώτο φιγουράρει το άρθρο του κ. Βασιλείου. Όχι με link εδώ που φιλοξενείται, αλλά ολόκληρο. Και μετά ο χαμογελαστός (στη φωτογραφία) και περήφανος για τον εαυτό του οικολόγος-αρθρογράφος τολμά να δίνει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας – ίδιας ποιότητας με όλα τα άλλα μαθήματα που δίνει.