«Σε δοκιμασία οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας» γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Αλήθεια, τονίζοντας πως «η ψυχρότητα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έφθασε μέχρι τις Βρυξέλλες». Τα δημοσιεύματα διαψεύδονται από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο ως «αποκυήματα της φαντασίας».

Ads

«Η ψυχρότητα –έως… παγωμάρα- που επικρατεί εσχάτως στις σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας έχει γίνει ιδιαιτέρως έκδηλη στις Βρυξέλες, όπου για πρώτη φορά παρατηρείται και το φαινόμενο οι αξιωματούχοι της Ελλάδας να μην επιχειρούν να διαψεύσουν το “σπάσιμο του μετώπου” μεταξύ των πάλαι ποτέ αδελφών πατρίδων.

Καταλύτης αυτής της νέας κατάστασης υπήρξε η οικονομική κρίση – και, κυρίως, η κρίση που βίωσε η Ελλάδα, όταν βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και χρειάστηκε τη συνδρομή των εταίρων, κάτι που έγινε τελικώς μέσω του Ταμείου των 110 δις από το ΔΝΤ και την Ένωση. Στις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δεχόταν τότε από εταίρους κι αγορές η ελληνική οικονομία, “η Λευκωσία είχε κρυφτεί”, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν παράγοντες του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και οδηγία προς τα Ταμεία και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με την οποία απαγόρευε τις επενδύσεις τους σε τράπεζες της Ένωσης που δεν είχαν την ανώτερη διαβάθμιση -κάτι που σήμαινε τον αποκλεισμό των ελληνικών, μόνο, τραπεζών.

Ads

Όπως εξηγούν, αυτή θα ήταν μια απόφαση που θα έπαιρναν κατά πάσα πιθανότητα τα Ταμεία από μόνα τους- αλλά η έκδοση της ανακοίνωσης έδειξε κυπριακή κυβερνητική στόχευση. Κι αυτό σε μια στιγμή που οι κυπριακές τράπεζες επωφελούνταν από τη φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Παράλληλα, σε όλα τα Eurogroup και Ecofin ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν βρήκε καμιά συμπαράσταση από τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Σταυράκη, που επιμελώς απέφευγε οποιαδήποτε δήλωση στήριξης της Ελλάδας.

Αντιθέτως, θεσμικοί παράγοντες της Ένωσης, όπως ο πρόεδρος του EurogroupΖαν-Κλoντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλoντ Τρισέ, κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει ότι “η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο”.

Οι… ρωγμές στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας έγιναν και δημοσίως φανερές, όταν με αφορμή την ψηφοφορία στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τη νομική βάση του απευθείας εμπορίου των κατεχομένων, κυπριακοί παράγοντες κατηγόρησαν τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δεν “έλεγξαν” τους ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Το αποτέλεσμα ήταν μια οργισμένη και υπαινικτική ανακοίνωση της Eυρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαριλένας Κοππά, που μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Σταύρο Λαμπρινίδη, είχε “σκιστεί” για να πετύχει θετικό αποτέλεσμα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, επίσης, οι δύο πρωτεύουσες έχουν πάψει να είναι συντονισμένες. Οι άτυπες διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη, έγιναν χωριστά από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου – κι αντιστοίχως, φυσικά, η καθεμιά έδωσε έμφαση “στα δικά της” θέματα.

Διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας έλεγαν ότι η ελπίδα της Λευκωσίας να χρεωθεί η Τουρκία την κακή πορεία επίλυσης του Κυπριακού είναι μάλλον μάταιες, διότι “εδώ που φτάσαμε, μέχρι κι ο Έρογλου εμφανίζεται στα μάτια των ξένων λογικός – ποιος να μας το έλεγε”.

Το μέγα ερώτημα είναι τι θα γίνει το Δεκέμβριο – ή λίγο αργότερα – όταν θα τεθεί το ζήτημα να ανοίξει ένα ή δύο από τα τρία μη παγωμένα κεφάλαια της τουρκικής διαπραγμάτευσης.

Ανώτερη πηγή της Λευκωσίας έλεγε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό, εάν προηγουμένως η Τουρκία δεν έχει κάνει κάποια κίνηση – και, εννοείται, η κίνηση πρέπει να αφορά την Κύπρο κι όχι την Ελλάδα ή την Ευρώπη.

Στην Αθήνα, όμως, δεν έχουν καθόλου τη διάθεση να μπλοκάρουν ο,τιδήποτε για τα μάτια της Λευκωσίας – κυρίως όταν, σύμφωνα με πληροφορίες της ‘Αλήθειας’, οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο εμφανίζουν μια ‘ενδιαφέρουσα κινητικότητα’, κατά την έκφραση αρμόδιας διπλωματικής πηγής.

Είναι έτσι ορατό το ενδεχόμενο να βάλει η Λευκωσία βέτο μόνη της, χωρίς καν τη συμπαράσταση της Αθήνας – και να βρεθεί απομονωμένη. Όπως ακριβώς ήταν η Αθήνα την περίοδο της κρίσης…».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΡΙΚ» τόνισε ότι η συνεργασία των κυβερνήσεων Αθηνών-Λευκωσίας είναι πλήρης και σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτήρισε «αποκυήματα της φαντασίας» δημοσιεύματα εφημερίδων για ψυχρότητα στις σχέσεις των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την «Αλήθεια», η ψυχρότητα στις διμερείς σχέσεις λόγω μη στήριξης από πλευράς Κύπρου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε κρίσιμα οικονομικά προβλήματα. Ο κ. Στεφάνου αντέκρουσε τον ισχυρισμό και υπενθύμισε την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας στην Κύπρο και τη θερμή συνάντηση που είχε με τον κύπριο ομόλογό του, Χαρίλαο Σταυράκη. Κάλεσε μάλιστα όσους έχουν αμφιβολίες για τις σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα να ανατρέξουν στα πρακτικά του Ecofin και να δουν «πόση υποστήριξη έχει δώσει η Κύπρος στην Ελλάδα σε ό,τι της έχει ζητηθεί στις δύσκολες στιγμές που πέρασε και περνά».

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε για τους λόγους που εμφανίζονται αυτά τα δημοσιεύματα. Ανέφερε επίσης ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ γράφτηκε ότι μετά τη Νέα Υόρκη δεν είχαν επικοινωνία, είχαν τηλεφωνική συνομιλία, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Γράφτηκε επίσης, πρόσθεσε, ότι δεν συναντήθηκαν οι κ.κ. Χριστόφιας-Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, ενώ συναντήθηκαν και μάλιστα σταυροφιλήθηκαν.

Σύμφωνα με το «ΚΥΠΕ», ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ούτε ως αστεία δεν μπορούν να λέγονται αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι δηλαδή οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας βρίσκονται υπό δοκιμασία. Το «ΚΥΠΕ» ανέφερε επίσης ότι ο γ.γ. του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι ο γ.γ. του ΑΚΕΛ θα πρέπει να υποδείξει στον Δημήτρη Χριστόφια ότι τη γνωστή και παλιά πολιτική του θέση για την Ελλάδα είναι καλύτερα να την εκφράζει μόνο στις συγκεντρώσεις του ΑΚΕΛ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του γ.γ. του ΑΚΕΛ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ διέψευσε πληροφορίες για σύννεφα στις σχέσεις της Κυπριακής και Ελληνικής Κυβέρνησης, μετά τις αναφορές του κυρίου Χριστόφια για εισβολή της Ελλάδας στη Κύπρο. Κατά τις συνομιλίες του Σύριου Προέδρου με τον κύριο Χριστόφια, ο κύριος Άσαντ δήλωσε ότι “Ο κ. Χριστόφιας πιστεύει η Κύπρος είναι πιο κοντά με τη Συρία παρά με την Ελλάδα”.

Αυτού του είδους οι αχρείαστες δημόσιες δηλώσεις εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα και αν δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδος Κύπρου, θα τα δημιουργήσουν. Επομένως, είναι σοφό ο κ. Κυπριανού πριν να δημιουργηθεί πρόβλημα να υποδείξει στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι τη γνωστή και παλιά πολιτική του θέση για την Ελλάδα είναι καλύτερα να την εκφράζει μόνο στις συγκεντρώσεις του ΑΚΕΛ, γιατί σήμερα είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας μοναδικά στηρίγματα είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός».