Η κορυφαία σειρά του BBC, Sherlock, που έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές αλλά και 50 διεθνή βραβεία, κάνει πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα 24 Ιουνίου, στις 21.00, στο κανάλι  OTE Cinema 1 HD. O Sherlock μεταφέρει τις δημοφιλείς ιστορίες του Arthur Conan Doyle στο Λονδίνο του σήμερα και την εποχή των social media. Η σειρά έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, με τον πρώτο κύκλο να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στη βρετανική βουλή και το δεύτερο κύκλο να καταγράφει πάνω από 10 εκατομμύρια θεατές στη Μεγάλη Βρετανία.

Ads

Τα μεγάλα ονόματα δεν λείπουν από την τηλεοπτική παραγωγή μεγατόνων του BBC. Την υπογράφουν οι  Steven Moffat (Doctor Who, Coupling) και Mark Gatiss (The League of Gentlemen, Doctor Who), από τους κορυφαίους και πιο παραγωγικούς δημιουργούς της αγγλικής τηλεόρασης, ενώ στους κεντρικούς ρόλους βρίσκονται οι Βρετανοί ηθοποιοί Benedict Cumberbatch ως Sherlock Holmes (Star Trek Into Darkness, Tinker Tailor Soldier Spy, Atonement) και  Martin Freeman ως John Watson (The Hobbit, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy).

image

INFO

Ο OTE TV έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για τους συνδρομητές του τους 3 πρώτους κύκλους της σειράς. Ο Sherlock θα προβάλλεται στο OTE Cinema 1 HD, κάθε Δευτέρα στις 21.00. Οι δύο πρώτοι κύκλοι της σειράς θα προβληθούν  στον ΟΤΕ TV το καλοκαίρι, ενώ ο τρίτος κύκλος, τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιούνται στη Μ. Βρετανία, θα μεταδοθεί αμέσως μετά από το BBC. Πρόκειται για μια παραγωγή της Hartswood Films Production για το BBC Cymru Wales, σε συμπαραγωγή Masterpiece και διανέμεται από το BBC Worldwide.

Ads

Ο Sherlock του 21ου αιώνα παίζει τα social media στα δάχτυλα

Μετά από πολλές μεταφορές στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, ο Sherlock Holmes επιστρέφει στην 221B Baker Street του σημερινού Λονδίνου και επιστρατεύει όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα χωρίς να αλλάξει τα κύρια συστατικά από τις αυθεντικές ιστορίες του Arthur Conan Doyle.

image

O Sherlock Holmes του 21ου αιώνα, φοράει μεν τραγιάσκα, αλλά παίζει τα social media στα δάχτυλα, μένει ακόμη στην 221B Baker Street, αλλά μπορεί να κάνει τα πάντα από το laptop του και αντί για πίπα προτιμά τα τσιρότα νικοτίνης.

Την ίδια ώρα, ο John Watson βλέπει συστηματικά ψυχολόγο, ενώ έχει το δικό του blog (www.johnwatsonblog.co.uk) όπου γράφει για τις εμπειρίες του ως βοηθός του Sherlock.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=Nj7ZSUkTTVI]

Trivia

  • Προκειμένου να προετοιμαστεί για το ρόλο του, ο Benedict Cumberbatch διάβασε όλες τις πρωτότυπες ιστορίες του συγγραφέα Arthur Conan Doyle.
  • Οι δημιουργοί του Sherlock, Steven Moffat & Mark Gatiss, επέλεξαν τον Benedict Cumberbatch μετά την ερμηνεία του στην ταινία Atonement, με την πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει ο τέλειος Sherlock Holmes.    
  • Η πραγματική διεύθυνση όπου έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα της 221B Baker Street είναι: 187 North Gower Street, στο Λονδίνο.
  • Η τεχνική «παλάτι της μνήμης» (mind palace) που χρησιμοποιεί ο Sherlock Holmes για να ανασύρει πληροφορίες, είναι πραγματική μέθοδος απομνημόνευσης που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ρώμη.
  • Τα γυρίσματα του 3ου κύκλου ξεκίνησαν στις 18 Μαρτίου στο Cardiff.

image

  • Ο Sherlock Holmes είναι ο ήρωας με τις περισσότερες κινηματογραφικές/τηλεοπτικές ενσαρκώσεις, με περισσότερες από 200 ταινίες. Η πρώτη (Sherlock Holmes Baffled) γυρίστηκε το 1900 & είχε διάρκεια κάτω από 1 λεπτό.
  • Ο Arthur Conan Doyle είπε ότι εμπνεύστηκε τον Sherlock Holmes από έναν γιατρό του Βασιλικού Νοσοκομείου του Εδιμβούργου, ονόματι  Dr. Joseph Bell, ο οποίος μπορούσε να βγάλει συμπεράσματα από τις πιο μικρές  λεπτομέρειες. 

 
Διθύραμβοι από κοινό και Τύπο

Για το ευφυές σενάριο και τους απολαυστικούς διαλόγους, τη δυναμική σκηνοθεσία και το εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο έχουν γραφτεί διθύραμβοι στο διεθνή τύπο. Επιπλέον η σειρά συμπεριλαμβάνεται στις 10 με το καλύτερο σκορ (9,2/10) στα user reviews στη βάση δεδομένων του imdb (www.imdb.com).

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι δημιουργοί κατάφεραν να μεταφέρουν τη δράση στη σημερινή εποχή και να το κάνουν τόσο σωστά, από κάθε άποψη!» σημειώνει χρήστης του imdb. «Έξυπνο, γρήγορο, σε κρατάει σε αγωνία, περιμένεις πώς και πώς να δεις ποια θα είναι η συνέχεια. Επίσης, οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές» προσθέτει κάποιος άλλος.

«Αυτή η εκδοχή του Sherlock, που αποτελείται από τρία επεισόδια διάρκειας 90 λεπτών (ανά κύκλο) και μεταφέρει το διάσημο ντετέκτιβ από το 19ο αιώνα στη σημερινή εποχή, είναι απολαυστική και απείρως καλύτερη από τις πρόσφατες κινηματογραφικές ταινίες. Με τον Benedict Cumberbatch στον κεντρικό ρόλο, η σειρά βασίζεται σε γνωστές ιστορίες του Sherlock Holmes, δίνοντας στην καθεμία μία μοναδική μοντέρνα πινελιά» – Variety

«Είναι πάντα δύσκολο να παραδέχεσαι ότι έχεις κάνει λάθος. Πριν την πρεμιέρα του Sherlock από το BBC, έλεγα ότι ο κόσμος δεν χρειαζόταν άλλη μία εκδοχή του Sherlock Holmes. Αντίθετα, ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν» – The Independent  

«Μπορεί να ακούγεται παράξενο ότι η πιο απολαυστική σειρά της σεζόν αφορά έναν σχεδόν υπερβολικά γνώριμο, πρώην βικτωριανό ντεντέκτιβ, όμως τα στοιχεία είναι αδιάσειστα. Ιδιοφυώς επαναδιατυπωμένη από τον Steven Moffat και τον Mark Gatiss, την ομάδα που έδωσε νέα πνοή στον “Doctor Who”, η ιστορία του Sherlock Holmes κάνει περίτεχνα στροφή προς τη Μ. Βρετανία του σήμερα» USA Today   

«Μοναδικό και απολαυστικό, εκεί από όπου έχουν περάσει πολλοί» – Newsday

«Έξυπνα γραμμένη, συναρπαστικά πνευματώδης, αισθητικά εντυπωσιακή σειρά» – The Daily Telegraph

Βραβεία

Η σειρά έχει λάβει πάνω από 50 βραβεία διεθνώς: Golden Globes, BAFTA Awards, Primetime Emmy Awards, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films – USA, Broadcasting Press Guild Awards, National Television Awards – UK, Television Critics Association Awards.

Cast και συντελεστές

Sherlock Holmes
Επάγγελμα: Σύμβουλος Ντετέκτιβ
Διεύθυνση: 221B Baker Street, Λονδίνο, Μ. Βρετανία

image

Ειδικός στην επαγωγική μέθοδο, ο Sherlock Holmes είναι ο πρώτος σύμβουλος ντετέκτιβ στον κόσμο, καθώς ο ίδιος έχει εφεύρει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Είναι ιδιαίτερα ευφυής και το ξέρει, ενώ σίγουρα δεν φημίζεται για τη διακριτικότητα & την ευαισθησία του στις προσωπικές του σχέσεις. Θα μπορέσει να ‘διαβάσει’ όλο το οικογενειακό σου προφίλ, μόνο από το κινητό σου τηλέφωνο, θα ανακαλύψει τι επάγγελμα κάνεις από τα ρούχα που φοράς, και θα περιγράψει την προσωπικότητά σου κρίνοντας από τον τρόπο που κάθεσαι. Και φυσικά κανένας εγκληματίας δεν μπορεί να του γλιτώσει… εκτός ίσως από τον Moriarty.

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του, θα τον βρεις στοwww.thescienceofdeduction.co.uk.

O Sherlock Holmes του 21ου αιώνα, φοράει μεν τραγιάσκα, αλλά παίζει τα social media στα δάχτυλα, μένει ακόμη στην 221B Baker Street, αλλά μπορεί να κάνει τα πάντα από το laptopτου & αντί για πίπα προτιμά τα τσιρότα νικοτίνης.

– Είμαι σύμβουλος ντετέκτιβ. Ο μοναδικός στον κόσμο. Άλλωστε εγώ εφηύρα το επάγγελμα – Sherlock

Benedict Cumberbatch

Ο Benedict Cumberbatch είναι ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους Bρετανούς ηθοποιούς της γενιάς του. Γόνος ηθοποιών, ο Benedict σπούδασε υποκριτική στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το London Academy of Music  Dramatic Artκαι έχει εργαστεί ως ηθοποιός τόσο στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, όσο και στο θέατρο και το σινεμά. Έγινε γνωστός το 2004 με το ρόλο του ως Stephen Hawking στην ομώνυμη τηλεταινία, ενώ ακολούθησε ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη σειρά του BBC, Sherlock Holmes, η οποία έγινε αυτόματα επιτυχία. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στα υποψήφια για Όσκαρ Tinker Tailor Soldier Spy του Tomas Alfredson, War Horse του Steven Spielberg και τη σειρά Parade’s End. Δανείζει τη φωνή του στο δράκο Smaug και υποδύεται τον Νεκρομάντη στην τριλογία Hobbit του Peter Jackson, ενώ σύντομα θα τον δούμε ως τον ‘κακό’ του sequel Star Trek Into Darkness του J.J. Abrams.   

Είναι καλός φίλος με τον Jonny Lee Miller, ο οποίος επίσης υποδύεται τον Sherlock Holmes στη σειρά Elementary

Δίδαξε αγγλικά για ένα χρόνο σε Θιβετιανό μοναστήρι, πριν σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

Κέρδισε τρία βραβεία (Laurence Olivier Award, London Evening Standard Award, Critics’ Circle Awards) για την ερμηνεία του ως Victor Frankenstein στην ομώνυμη θεατρική παραγωγή του Danny Boyle

Ο Steven Spielberg πρότεινε τον Benedict στονJ.J. Abrams για το ρόλο του ‘κακού’ στο Star Trek Into Darkness  

Dr. John Watson
Επάγγελμα: Πρώην στρατιωτικός γιατρός – νυν βοηθός & φίλος του Sherlock Holmes
Διεύθυνση: 221B Baker Street, Λονδίνο, Μ. Βρετανία

image

Στρατιωτικός γιατρός με θητεία στο Αφγανιστάν, ο John Watson επιστρέφει στο Λονδίνο με ‘σπασμένο’ ηθικό και… πόδι, μόνο για να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του και το πραγματικό του ταλέντο στο πλευρό του Sherlock Holmes. Ευρηματικός και πεισματάρης, ο John Watson δεν το βάζει με τίποτα κάτω, ενώ, όπως φαίνεται, είναι ο πρώτος πραγματικός φίλος του Sherlock. O John Watson βλέπει συστηματικά ψυχολόγο, ενώ έχει το δικό του blog (www.johnwatsonblog.co.uk) όπου γράφει για τις εμπειρίες του ως βοηθός του Sherlock.

– Ενδιαφέρων, ο στρατιωτικός φίλος του Sherlock Holmes. Μπορεί να τον κάνει καλύτερο ή χειρότερο από ποτέ – Mycroft

Martin Freeman

Γεννημένοςτο 1971 στο Hampshire, στη Μ. Βρετανία, ο Martin Freeman ξεκίνησε την καριέρα του αναλαμβάνοντας μικρούς ρόλους στο θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση, όπου έγινε γνωστός με τη συμμετοχή του στη διάσημη κωμική σειρά The Office. Ακολούθησε η σειρά Hardware, η κινηματογραφική μεταφορά του Γυρίστε το Γαλαξία με Ωτοστόπ του Douglas Adams και ο ρόλος του Dr. John Watson στο Sherlock του BBC. Μετά την επιτυχία του Sherlock, o Martin Freeman ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τριλογία Hobbit του Peter Jackson, όπου συμμετέχει και ο Benedict Cumberbatch.

Ήταν η πρώτη επιλογή του Peter Jackson για το ρόλο του Bilbo Baggins, ο οποίος άλλαξε ακόμη και το πρόγραμμα των γυρισμάτων για να συμβαδίσει με εκείνο του ηθοποιού. Για το ρόλο του Baggins, ακούστηκαν επίσης τα ονόματα των Daniel Radcliffe, James McAvoy & Tobey Maguire

Είναι χορτοφάγος

Φαν της soul μουσικής της δεκαετίας του ‘60 & του ‘70

Greg Lestrade
Επάγγελμα: Επιθεωρητής της Scotland Yard
Διεύθυνση: New Scotland Yard, Λονδίνο, Μ. Βρετανία

image

Ο επιθεωρητής Lestrade συνεργάζεται με τον Sherlock Holmes στις περίπλοκες υποθέσεις, εκείνες που δεν μπορεί να εξιχνιάσει η Scotland Yard. Αναγνωρίζει τις μοναδικές ικανότητες του Sherlock, όμως πολλές φορές δυσκολεύεται να κατανοήσει τη συμπεριφορά του. Πολλοί από τους συνεργάτες του δεν αποδέχονται τη συνεργασία με τον Holmes.

– O SherlockHolmes είναι ένας σπουδαίος άντρας, Πιστεύω ότι μία μέρα, αν είμαστε τυχεροί, μπορεί να γίνει και καλός άνθρωπος – Lestrade

Rupert Graves

Βρετανός ηθοποιός με μακρά θητεία στην τηλεόραση και το σινεμά, ο Rupert Graves έχει παίξει σε ταινίες, όπως το V for Vendetta, το The Madness of King George & το A Handful of Dust. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν δίπλα στην Helena Bonham Carter στο A Room with a View. Οι εμφανίσεις του στο Broadway, στις παραστάσεις Closer και The Elephant Man, είχαν πολύ καλές κριτικές.

Jim Moriarty
Επάγγελμα: Σύμβουλος εγκληματίας
Διεύθυνση: Άγνωστη

image

Όλοι τον έχουν δει αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι. Ο Jim Moriarty αυτοαποκαλείται «σύμβουλος εγκληματίας» και στόχο έχει να καταστρέψει τα σχέδια του Sherlock Holmes καθώς και τον ίδιο. Για μία στιγμή… μπορεί να το πιστέψουμε ότι το καταφέρνει.

– Κάθε ιστορία χρειάζεται έναν παραδοσιακό κακό. Χωρίς εμένα, είσαι ένα τίποτα – Moriarty

Andrew Scott

Γεννημένος στο Δουβλίνο το 1976, οAndrew Scott είναι βετεράνος όλων των σχολών υποκριτικής. Έχει παίξει σε πολλές σειρές και ταινίες, μεταξύ των οποίων το Nora, μαζί με τον Ewan McGregor, τις σειρές Band of Brothers & Lennon Naked, όπου παίζει τον  Paul Mc Cartney, και φυσικά το Sherlock του BBC, όπου υποδύεται μοναδικά τον αντίπαλο του Sherlock Holmes, Jim Moriarty.Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές για τις εμφανίσεις του στο θέατρο.

Οι Δημιουργοί: Mark Gatiss & Steven Moffat

Mark Gatiss

Ο Mark Gatiss είναι διάσημος συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός. Στο Sherlock του BBC, υποδύεται τον  αδελφό του Sherlock Holmes, Mycroft, αλλά και συνυπογράφει το σενάριο (μαζί με τον Steven Moffat). Είναι γνωστός ως μέλος της βραβευμένης ομάδας της κωμικής σειράς The League of Gentlemen, αλλά και για τη συμμετοχή του – ως ηθοποιός και σεναριογράφος – στην περιβόητη σειρά του BBC, Doctor Who. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει ταινίες όπως το Birthday Girl, το Match Point του Woody Allen και το Starter for 10, όπου παίζει μαζί με τον James McAvoy.

Steven Moffat

Ο σκοτσέζικης καταγωγής Steven Moffat είναι τηλεοπτικός συγγραφέας και παραγωγός, ενώ μαζί με τον Mark Gatiss υπογράφει το σενάριο της σειράς του BBC Sherlock. Μεγάλος φαν του Doctor Who, έχει γράψει το σενάριο για αρκετά από τα επεισόδια του remake της σειράς. Επίσης, μαζί με τον Steven Spielberg, έχει γράψει το σενάριο του The Adventures of Tintin.
 
Η παραγωγός

Sue Vertue

Το όνομα της βρετανίδας παραγωγού, Sue Vertue, βρίσκεται πίσω από πολλές διάσημες τηλεοπτικές σειρές, όπως το Mr. Bean και το Coupling. Εκτός από το Sherlock, η Vertue έχει αναλάβει την παραγωγή των κωμικών σειρών The Cup, Supernova και Carrie & Barry.
 
Οδηγός Επεισοδίων