Ads

To Β-Fest επανέρχεται, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση πέρσι που προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες κοινού, με το πολιτικό του προγραμμα αυτή τη φορά να περιστρέφεται γύρω από θέματα όπως η ενέργεια, η οικολογία και το διατροφικό πρόβλημα, οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, το μείζον στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ζήτημα των μεταναστών κ.α. Το 2ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ θα διαρκέσει από 26 έως 30 Μαΐου και θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών στην οδό Πειραιώς.

Στην περσινή διοργάνωση του Διεθνούς Αντιεξουσιαστικού φεστιβάλ της εφημερίδας Βαβυλωνία, ριζοσπάστες διανοούμενοι και ακτιβιστές, όπως ο Χάουαρντ Ζιν, ο Μάικλ Άλμπερτ, ο Αντρέι Γκρούμπασιτς αλλά και ο κορυφαίος γλωσσολόγος και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι μέσω τηλεδιάσκεψης, μοιράστηκαν ιδέες, προτάσεις και ριζοσπαστικές συζητήσεις σε ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα.

Φέτος, μεταξύ άλλων καλεσμένοι του Β-Fest είναι οι:

Ads

David Graeber Rolfe: Αμερικανός ανθρωπολόγος και αναρχικός που κατέχει σήμερα τη θέση του αναγνώστη στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο παν/μιο Goldsmiths του Λονδίνου ενώ διατέλεσε αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο Yale. Ο Graeber έχει ιστορικό κοινωνικής και πολιτικής δραστηριοποίησης, ενώ η διδακτορική του διατριβή («Η Καταστροφική δοκιμασία του 1987: Μνήμη και Βία στην Αγροτική Μαδαγασκάρη») είχε θέμα τη συνεχή κοινωνική διαίρεση μεταξύ των απογόνων των ευγενών και των απογόνων των πρώην σκλάβων στη Μαδαγασκάρη.

Robin Hahnel: Οικονομολόγος με ριζοσπαστική προσέγγιση και ακτιβιστής ο οποίος δίδαξε στο παν/μιο της Washington DC στο τμήμα Οικονομικών επιστημών την περίοδο 1976-2008. Παράλληλα, έχει υπηρετήσει ως επισκέπτης καθ/της στο Lewis & Clark College,στην Κούβα, το Περού και την Αγγλία ενώ έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλά κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις, για περισσότερο από 40 χρόνια. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το «Η οικονομική Δικαιοσύνη και Δημοκρατία», ενώ έχει συγγράψει με τον Michael Albert το «H πολιτική Οικονομία των Συμμετοχικών Οικονομιών».

Richard Matthew Stallman: Προγραμματιστής λογισμικού και ακτιβιστής υπέρ της ελεύθερης διακίνησης του. Το 1983 ανακοίνωσε το σχέδιο για την ανάπτυξη του ελεύθερου λειτουργικού συστήματος GNU, και έκτοτε είναι ο επικεφαλής του όλου εγχειρήματος. Απο τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχει αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο του στην πολιτική υπεράσπιση για το ελεύθερο λογισμικό, διαδίδοντας τις ιδέες του κινήματος καθώς και κάνοντας εκστρατεία κατά των δύο πατεντών λογισμικού και την επικίνδυνη επέκταση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο Stallman πρωτοστάτησε στην ιδέα της «άδειας αντιγραφής» – μια μέθοδος κατασκευής προγράμματος ή άλλης εργασίας δωρεάν, απαιτώντας παράλληλα όλες οι τροποποιημένες ή επόμενες εκδόσεις του να είναι και αυτές ελεύθερα διαθέσιμες ενώ είναι ο κύριος δημιουργός του GNU General Public License, της πιο ευρέως χρησιμοποιούμενης άδειας χρήσης ελεύθερου λογισμικού.

Michael Hardt: Αμερικανός θεωρητικός λογοτεχνίας και πολιτικός φιλόσοφος, συνέγραψε μαζί με τον Antonio Negri το βιβλίο «η Αυτοκρατορία». Τα πρόσφατα γραπτά του Hardt αφορούν περισσότερο τις πολιτικές, νομικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Πολλά απο τα σεμινάρια που παραδίδει επικεντρώνονται στο έργο σημαντικών προσωπικοτήτων της ιστορίας της κριτικής και πολιτικής θεωρίας όπως των Marx, Jefferson, Gramsci, Foucault, Deleuze, και Guattari. Παράλληλα εργάζεται για τη σύγχρονη ιταλική λογοτεχνία και τον πολιτισμό.

Keny Arkana: Η Γαλλίδα ράππερ, Keny Arkana, ήταν μέλος της πολιτικής χιπ-χοπ κολλεκτίβας «La Rage Du Peuple» ( Οργή του Λαού), μιας ομάδας στρατευμένης στην ανάπτυξη του γαλλικού κοινωνικού κινήματος της απο-παγκοσμιοποίησης, που υποστηρίζει τη δημοκρατία, την οικονομική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος, και τα ανθρώπινα δικαιώματα πέρα από την υλική ανταμοιβή. Το πιο γνωστό τραγούδι της Arkana, «La Rage» γράφτηκε ένα χρόνο μετά την εξέγερση στα προάστια του Παρισιού (2005).

Διάρκεια Φεστιβάλ: Από 26 έως 30 Μαΐου 2010
Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: https://bfest.gr/b-fest-2010/, https://www.babylonia.gr/