Πώς μπορεί να συνδέεται ένα πλοίο με 2 κατάρτια ηλικίας εκατό ετών με ένα διεθνές καλλιτεχνικό φεστιβάλ;

Ads

To M/S Hulda κατασκευάστηκε στη Σουηδία το 1905 και αρχικά προοριζόταν για εμπορικό και φορτηγό πλοίο στη Βαλτική. Το 1965, το πλοίο αγοράστηκε από τον Τουρκο-Σουηδό γλύπτη Ilhan Koman (Εντίρνε, Τουρκία 1921 – Στοκχόλμη, Σουηδία 1986), o οποίος το ανακαίνισε προκειμένου να το μετατρέψει σε προσωπική του κατοικία και στούντιο. Σήμερα, το Hulda αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, στεγάζοντας το φεστιβάλ Hulda.

Από το Μάρτιο του 2009 το φεστιβάλ Hulda ταξιδεύει, έχοντας αγκυροβολήσει σε Άμστερνταμ, Αμβέρσα, Μπορντώ, Λισαβόνα, Βαρκελώνη, Νάπολη και Μάλτα. Ενδιάμεση στάση το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα φιλοξενηθεί από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, και τελικός προορισμός το Νοέμβρη του 2010 η Κωνσταντινούπολη, Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2010.

Το καράβι του πολιτισμού φιλοξενεί έργα του Koman, τα οποία αποτελούν ένα δημιουργικό πάντρεμα τέχνης και επιστήμης, εκθέσεις, project καλλιτεχνών και δέκα διαφορετικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διεθνής διαγωνισμός, όπου μαθητές από δέκα ευρωπαΪκές χώρες θα κληθούν να παρουσιάσουν «επιστημονικά έργα τέχνης».

Ads

Το Hulda ανοίγει τα πανιά του και σαλπάρει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό του. Σκοπός της περιπλάνησης του Hulda άλλωστε είναι η καλλιτεχνική αφύπνιση του κοινού μέσω των εκθέσεων και της συμμετοχικής δημιουργίας, καθώς και ο διάλογος τέχνης και επιστήμης.

Το Φεστιβάλ Hulda διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ilhan Koman με την υποστήριξη του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «Κωνσταντινούπολης 2010 – Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» και σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ: www.huldafestival.org

Της Τζένης Τσιροπούλου