Η Εθνική Πινακοθήκη της Μεγάλης Βρετανίας ξεσκονίζει ορισμένα από τα πιο… ντροπιαστικά της αποκτήματα για μια έκθεση με θέμα τα πλαστά έργα τέχνης. Η έκθεση με τίτλο «Close Examination» (Στενή εξέταση) θα περιλαμβάνει έργα τα οποία αφαιρέθηκαν διακριτικά από τον εκθεσιακό χώρο, όταν η εξέτασή τους έδειξε ότι δεν ήταν αυτό που θεωρούνταν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα που θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στον Sandro Botticelli και τον Hans Holbein.

Ads

Περισσότερα από 40 έργα τέχνης θα αναρτηθούν στην έκθεση τον Ιούνιο. Η έκθεση περιγράφεται ως θρίαμβος της «αξιοθαύμαστης συνεργασίας επιστημόνων, συντηρητών και ιστορικών της τέχνης» στην κεντρική γκαλερί του Λονδίνου. Απλωμένα στο χώρο έξι αιθουσών, τα έργα αντιπροσωπεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ειδικοί της πινακοθήκης.

Το Ιούνιο του 1874 η Πινακοθήκη κατέβαλλε περισσότερα για έναν πλαστό απ’ ότι για έναν γνήσιο Botticelli, όταν αγόρασε μαζί τα δυο έργα. Η «Αφροδίτη με τον Άρη» αγοράστηκε μαζί με το πιο ακριβό «Μια Αλληγορία», το οποίο θεωρήθηκε συντροφικό κομμάτι. Αργότερα όμως έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για μια συρραφή από κάποιον ακόλουθο του ύφους του Botticelli.

Τα γνήσια έργα θα εκτεθούν δίπλα από τα πλαστά στην επικείμενη έκθεση. Θα εκτεθεί επίσης ένα πορτρέτο που απέκτησε η Πινακοθήκη το 1990, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για γνήσιο έργο του Hans Holbein. Η μιρκοσκοπική ανάλυση όμως της μπογιάς αποκάλυψε ότι το Πορτρέτο του Alexander Mornauer (περίπου 1464-88) είχε αλλιωθεί προκειμένου να μοιάζει με το έργο του Γερμανού δασκάλου.

Ads

Οι συντηρητές κατόρθωσαν να αφαιρέσουν τις προσθήκες με ασφάλεια και να επαναφέρουν τον πίνακα στην αρχική του κατάσταση.

Μια αίθουσα της έκθεσης θα περιλαμβάνει έργα σπουδαίων καλλιτεχνών τα οποία ανακαλύφθηκαν εκ νέου μέσω ενός συνδυασμού επιστημονικής ανάλυσης, συντήρησης και έρευνα της ιστορίας της τέχνης.

Θα εκτεθεί επίσης ο γνήσιος πίνακας του Raphael «Η Παναγία με τα γαρίφαλα», ο οποίος αγνοούνταν μέχρι το 1991. Κατά τη διάρκεια μια επίσκεψης του Δρ. Nicholas Penny (σημερινού διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης) στο Κάστρο Alnwick του Northumberland, εντόπισε τον πίνακα και αποφάσισε ότι έχρισε στενότερης εξέτασης. Η εξέταση επιβεβαίωσε ότι πράγματι επρόκειτο για γνήσιο έργο του αναγεννησιακού δασκάλου.

Πηγή: BBC