Η κυριαρχία των ηλεκτρονικών υπολογιστών οδηγεί πλέον και το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής γραφομηχανών στην Ινδία να βάλει λουκέτο. Το εργοστάσιο αυτό παρέμενε ζωντανό χάρη στο γεγονός ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκων της χώρας δεν διέθεταν σταθερή πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, με αποτέλεσμα η άλλοτε πολύτιμη γραφομηχανή να χρησιμοποιείται ευρέως σε δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια.

Ads

Πλέον, όμως, και η Ινδία ακολουθεί τον υπόλοιπο κόσμο. Ήδη από το 2009 η εταιρεία Godrej & Boyce Manufacturing σταμάτησε την παραγωγή και πλέον ανακοινώνει ότι μόνο 500 γραφομηχανές της σειράς «Prima» απομένουν στις αποθήκες της.

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι υπολογιστές άρχισαν να κυριαρχούν. Όλοι οι κατασκευαστές γραφομηχανών σταμάτησαν να παράγουν. Με εξαίρεση εμάς. Μέχρι το 2009, παράγαμε 10.000 με 12.000 γραφομηχανές το χρόνο.» δήλωσε ο Μίλιντ Ντακλ, γενικός διευθυντής της Godrej & Boyce στην ινδική εφημερίδα Business Standard.

Τη δεκαετία του 1990, η εταιρεία παρήγαγε 50 από τις 150.000 γραφομηχανές που κατασκευάζονταν στην Ινδία κάθε χρόνο. Πλέον, το εργοστάσιο της εταιρείας στο Μουμπάι τροποποιείτε προκειμένου να παράγει ψυγεία.

Ads

Η Godrej & Boyce άρχισε τη λειτουργία της τη δεκαετία του 1950. Τότε, η γραφομηχανή αποτελούσε το σύμβολο της ανεξάρτητης και βιομηχανοποιημένης Ινδίας. Η πρώτη γραφομηχανή, ένα κυλινδρικό μηχάνημα άρχισε να παράγεται στην Ευρώπη το 1870. Τρία χρόνια αργότερα άρχισε η παραγωγή τους και στις ΗΠΑ, με το ίδιο πληκτρολόγιο QWERTY, που διατηρήθηκε και για τους υπολογιστές.

Σήμερα, πάντως, υπάρχουν ακόμη ορισμένες εταιρείες που παράγουν ηλεκτρονικές εκδόσεις γραφομηχανών. Μία από αυτές είναι η αμερικανική Swintec, που κατασκευάζει διαφανείς ηλεκτρονικές γραφομηχανές που προορίζονται ειδικά για τις φυλακές, έτσι ώστε οι κρατούμενοι να μην μπορούν να κρύψουν λίμες ή άλλα αντικείμενα στο εσωτερικό τους.