Η έκθεση με 80 χαρακτικά του Νορβηγού καλλιτέχνη που ξεκίνησε από τις 26 Νοεμβρίου, θα εξακολουθεί να φιλοξενείται στο Μουσείο Ηρακλειδών έως τις 27 Φεβρουαρίου 2011.

Ads

Η έκθεση με τίτλο « Edvard Munch: Πέρα από την Κραυγή» είναι κομμάτι από τη συλλογή Charles & Evelyn Kramer του Μουσείου Τέχνης του Τελ Αβίβ. Στόχος της είναι να παρουσιάσει στο κοινό κι άλλα αξιόλογα έργα του Munch που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό και να άρουν από πάνω του το καλλιτεχνικό στίγμα που του άφησε το διασημότερο έργο του Η Κραυγή.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Edvard Munch (1863-1944) γεννήθηκε στο Άλτασμπουργκ και μεγάλωσε στο Όσλο. Ο διασημότερος ζωγράφος της Νορβηγίας κινήθηκε στο ρεύμα του συμβολισμού ενώ επηρέασε βαθύτατα τους εξπρεσιονιστές. Στη διάρκεια της καριέρας του πειραματίστηκε με διάφορους ιδιωματισμούς. Στα έργα του διακρίνουμε στοιχεία νατουραλισμού ή ιμπρεσιονιστικές επιρροές. Συνάμα εκτός από τη ζωγραφική χρησιμοποίησε διάφορα καλλιτεχνικά μέσα έκφρασης, όπως η φωτογραφία, η λιθογραφία ή η ξυλογραφία.

Το έργο-ορόσημο στην καριέρα του υπήρξε η κραυγή. Για πρώτη φορά τη ζωγράφισε το 1893, ενώ έκτοτε ζωγράφισε κι άλλες εκδοχές της. Οι γραμμές μοιάζουν να οδηγούν στο επίκεντρο του θέματος που είναι το κεφάλι και όλη η φύση μέχρι και το πρόσωπο συναρμονίζονται με την ένταση αυτής της κραυγής. Το 1892, η ένωση των καλλιτεχνών του Βερολίνου προσκάλεσε τον Munch στην Έκθεση του Νοεμβρίου. Τα έργα του προκάλεσαν έντονη διαμάχη και μετά από μια εβδομάδα η έκθεση έκλεισε. Το κοινό σόκαρε η παραμόρφωση της φύσης και η απομάκρυνση από την ομορφιά. Γενικώς, στην καριέρα του τα έργα του Munch προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις είτε με τη βαθιά υπαρξιακή αναζήτηση και το άγχος είτε με την έντονη σεξουαλικότητα που απέπνεαν.

Ads

Όσο ζούσε έχασε πολλούς κοντινούς του ανθρώπους από φυματίωση, αλλά και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα φιλάσθενος. Το 1908 νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική καθώς υπέφερε από μανία καταδίωξης, παραισθήσεις και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ο ίδιος δήλωσε «κληρονόμησα δύο από τους πιο φοβερούς εχθρούς της ανθρωπότητας – την κληρονομιά της φυματίωσης και της παραφροσύνης – η ασθένεια, η τρέλα και ο θάνατος ήταν οι μαύροι άγγελοι που στάθηκαν στο λίκνο μου».

Μετά το πέρας της πρωτοποριακής θεραπείας στην οποία υποβλήθηκε τα έργα του έγιναν περισσότερο αισιόδοξα, τα χρώματα πιο ζωηρά ενώ για την άντληση των θεμάτων του στράφηκε στη φύση. Στις δεκαετίες ‘30-‘40, οι πίνακες του Munch αφαιρέθηκαν από τα γερμανικά μουσεία καθώς οι Ναζί τα θεωρούσαν εκφυλισμένη τέχνη. Ο ίδιος βαθιά πληγωμένος επέστρεψε στη Νορβηγία όπου και πέθανε.

Πληροφορίες
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 13:00, Κυριακή: 11:00-19:00
Τηλ: 210 3461981