Θαμμένα σε ένα βομβαρδισμένο κελάρι ανακαλύφθηκαν έργα που θεωρούνταν για πάντα χαμένα. Συνολικά 11 αγάλματα, που είχαν λογοκριθεί ως αντι-γερμανικά, βρέθηκαν στη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή δικτύου μετρό στην καρδιά του Βερολίνου.

Ads

Τα ευρήματα είναι πολύτιμα έργα τέχνης που εξαφανίστηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι Ναζί τα κατέταξαν στη λίστα με τα έργα «εκφυλισμένης τέχνης». Τα περισσότερα από αυτά ταυτοποιήθηκαν και εκτίθενται πλέον στο Μουσείο Neues του Βερολίνου.

Ένας σημαντικός αριθμός έργων τέχνης αποκρύφτηκε από τους Ναζί ως «εβραϊκά» ή «αντι-γερμανικά», κυρίως των αρχών του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων έργα των Emil Nolde, Max Ernst, Paul Klee, Pablo Picasso. Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 έργα κατασχέθηκαν από του Ναζί. Όσα δεν πουλήθηκαν έναντι σημαντικού αντίτιμου ή δεν κλάπηκαν από στελέχη του κόμματος, απλώς καταστράφηκαν.

Πολλά από τα έργα που ανακαλύφθηκαν στο Βερολίνο ήταν μέρος μιας έκθεσης που είχε πραγματοποιηθεί το 1937 σε ολόκληρη τη Γερμανία, η οποία είχε αποκληθεί «εκφυλισμένη τέχνη». Οι ιστορικοί που επιχειρούν την ταυτοποίηση και προέλευση των έργων που ήρθαν στην επιφάνεια της γης έχουν βρει και ορισμένα έγγραφα που δείχνουν ότι ορισμένα από αυτά επιστράφηκαν στο υπουργείο Προπαγάνδας των Ναζί το 1941. Από’ κει και πέρα, η πορεία τους είναι άγνωστη…

Ads