H φετινή πρόταση της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ νοηματοδοτείται από τη μυθική διήγηση της Σισύφειας προσπάθειας. Η συγκεκριμένη θεματική -σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη- παρακινεί την ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, που παραμένει πάντα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα, να ερευνήσει, αρθρώνοντας ερωτήματα για την  ανθρώπινη συνθήκη -με κάθε εργαλείο που τα μέλη της ομάδας διαθέτουν- και να επιχειρήσει να συνομιλήσει γι’ αυτά με το κοινό της τέχνης.                   .

Ads

Tο project ΣΙΣΥφως θα εξελιχτεί στην διεθνή έκθεση Αrt Αthina 2013, στο taekwondo, στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος -Platform Project- και στο περίπτερο P35 από τις 16-19 Μαΐου. Το Σάββατο στις 18 Μαΐου και νωρίς το πρωί η Σισυφεια διαδρομή θα ξεκινήσει από το Φάληρο και θα καταλήξει στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Β. Σοφίας) στο Κολωνάκι στις 12 το μεσημέρι μετά από πορεία 7 χιλιομέτρων  Το βράδυ 6-12μμ , στα πλαίσια της ίδιας δράσης «Συντρέχω-Αλλάζω» ένας ξύλινος χαραγμένος διάδρομος, σύμπτυξη της Σισύφειας διαδρομής, κομμάτι και αυτό του κόσμου θα προσφερθεί για μια ακμαία δημιουργικότητα των επισκεπτών στο αίθριο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας.(Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146)    
               .                  .
Στο project συμμετέχουν νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες από το Tμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και οι διαδρώντες επισκέπτες.
 
…Ας έρθουμε τώρα στην  εικόνα του Σίσυφου με το βράχο που σπρώχνει, μάταια κάθε φορά με απίστευτο κόπο μέχρι την κορυφή.                             . 
 
Ο Καμύ γράφει: «Αν αυτός ο μύθος είναι τραγικός, είναι γιατί ο ήρωας του είναι συνειδητός: γιατί τι θα άξιζε μια ποινή  αν σε κάθε του βήμα στηριζόταν στην ελπίδα του να τα καταφέρει;». Αυτή η εικόνα μας οδηγεί στο να αντιληφθούμε την ικανότητα,αυτή του ανθρώπου, «να αποδέχεται το απαράδεκτο» το οποίο ανάλογα με το αν βιώνεται μέσα στη συνειδητότητα ή στη ριζική προβολή, μεταμορφώνεται  σε ένα  εφόδιο ή σε μια καταδίκη».                                               .                
 
Βασισμένη στους προβληματισμούς που διαμορφώνονται ερμηνεύοντας το μύθο του Σίσυφου, η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ προτείνει μια σειρά από δρώμενα που απευθύνουν με εικαστικό λόγο τα ερωτήματα: Πώς προσδιορίζεται μια κίνηση που διαρκώς ματαιώνεται; Πώς αντιλαμβανόμαστε μια καταναγκαστική κίνηση που επαναλαμβάνεται χωρίς ποτέ να φτάνει στην τελική πτώση; Πώς υποστηρίζεται μια εργασία όταν της αφαιρούμε την αναγκαιότητα; Πώς αναιρείται το δικαίωμα της δικαίωσης μέσα από το μόχθο; Πώς η ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να μεταμορφωθεί σε αέναη καταδίκη; Πώς μια καταδίκη βιώνεται ως γνωστική δοκιμασία; Πώς η συνειδητοποίηση μπορεί να μεταμορφώσει τη δοκιμασία σε πλεονέκτημα; Πώς μπορεί να προκύψει  «φως» βιώνοντας  την ανθρώπινη περιπέτεια; Οι δράσεις της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ “ΣΙΣΥ φως” επιχειρούν να ιχνηλατήσουν τις παραπάνω νοητικές Σισύφειες διαδρομές πάντα με την βοήθεια του κόσμου.

Βιογραφικό της ομάδας Εν Φλω θα το βρείτε εδώ καθώς και περισσότερες φωτογραφίες από την προετοιμασία της δράσης θα δείτε εδώ.
 
Αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια της ομάδας ΕΝ-ΦΛΩ στάθηκαν η Ανεξάρτητη Ειδησιογραφική Ιστοσελίδα tvxs, η Εταιρία Τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, Η Μεταφορική Εταιρία Πούχιας στην Κοζάνη, η Ηλεκτρονική Εφημερίδα florine@, το ΚΤΕΛ Φλώρινας και η Εταιρία  Εμπορίας Ξύλου Σταύρου στην Φλώρινα.
 
Συνεργαζόμενοι φορείς με την ομάδα Εν Φλω: Οργανωτική Επιτροπή Art Athina 2013, Μουσείο Μπενάκη, Εθνική Τράπεζα Ιστορικό Αρχείο, Ακαδημία Αθηνών-Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και το Τ.Ε.Ε.Τ.- Π.Δ.Μ., Φλώρινα.