Οι φραντζόλες μεγαλώνουν, τα πιάτα γεμίζουν και οι μερίδες αυξάνονται στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου την τελευταία χιλιετία, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που έβαλε στο μικροσκόπιο 56 κορυφαία έργα τέχνης.

Ads

Πενήντα έξι από τα πλέον γνωστά έργα τέχνης που απεικονίζουν τον Μυστικό Δείπνο σε μια περίοδο που ξεπερνάει τα 1.000 χρόνια, τα οποία φέρουν υπογραφές δημιουργών όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Ρέμπραντ, ο Σαλβαντόρ Νταλί και ο Άντι Γουόρχολ, αποδεικνύουν ότι ο Μυστικός Δείπνος εξελίσσεται από μια λιτή συγκέντρωση σε ένα τραπέζι πλούσιο. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα αποδεικνύουν πως όσο πιο πρόσφατος είναι ένας πίνακας τόσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των μερίδων που αποτυπώνονται στον καμβά.

Συγκεκριμένα, το μέγεθος του περιεχομένου του κυρίως πιάτου αυξήθηκε κατά 69%, το μέγεθος της φραντζόλας κατά 23%, ενώ το μέγεθος του ίδιου του πιάτου έχει μεγαλώσει κατά 66%, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τον καθηγητή Μπράιαν Γουόνσινκ, διευθυντή του εργαστηρίου διατροφής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, και τον αδελφό του Κρεγκ, καθηγητή θρησκευτικών σπουδών στο Κολέγιο Γουέσλεϊαν της Βιρτζίνιας, και η οποία θα δημοσιευτεί στο τεύχος Απριλίου της ιατρικής επιθεώρησης για θέματα παχυσαρκίας «Τhe Ιnternational Journal of Οbesity».

Στο 87% των έργων απεικονίζεται ψωμί στο τραπέζι, ενώ στα πιάτα το ψάρι καταλαμβάνει 18%, αρνί εμφανίζεται στο 14% των έργων και χοιρινό στο 7%, ενώ στα υπόλοιπο 64% των πινάκων το περιεχόμενο των πιάτων δεν διευκρινίστηκε.

Ads

Η ανάλυση των έργων τέχνης έγινε με τη βοήθεια υπολογιστών, μέσω των οποίων σάρωσαν τα έργα και υπολόγισαν τις διαστάσεις τροφίμων που απεικονίζονταν, ανεξάρτητα από την οπτική του πίνακα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι πως όσο η κοινωνία εξελίσσεται, οι μερίδες φαγητού μεγαλώνουν με αποτέλεσμα την παχυσαρκία που πλήττει τον δυτικό κόσμο, ενώ παράλληλα καθίσταται ξεκάθαρο ότι η παχυσαρκία δεν είναι πρόβλημα που γεννήθηκε στην εποχή μας.

Πηγή: “Τα Νέα” /Μαίρη Αδαμοπούλου, Γιάννης Δεβετζόγλου