Στις 19 Ιανουαρίου του 1809 γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη της Βοστώνης των ΗΠΑ, ο Edgar Allan Poe, ένας από τους διασημότερους Αμερικανούς συγγραφείς όλων των εποχών και πατέρας του διηγήματος του φανταστικού και του μακάβριου. Κύριος εκπρόσωπος του ρεύματος του ρομαντισμού, ο Poe άφησε πίσω του έργα που θεωρούνται ο θεμέλιος λίθος για διάφορα είδη λογοτεχνίας ενώ άσκησε σημαντική επίδραση σε πολλούς λογοτέχνες.

Ads

Μόλις χθες, Δευτέρα, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νέο πορτρέτο του αγαπημένου συγγραφέα του μακάβριου, το οποίο τον απεικονίζει σε νεαρή ηλικία στο γραφείο του, με χαρτί και πένα. Αντίθετα με τα πορτρέτα από τα τελευταία χρόνια της ζωής του, οπότε εμφανίζεται σκυθρωπός, με βουλιαγμένα μάτια και ιδιαίτερα χλωμός, στο πορτρέτο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας ο Edgar Allan Poe στο πορτρέτο από το πινέλο του A.C. Smith εμφανίζεται εύρωστος, με ροζ μάγουλα, τις χαρακτηριστικές του μπούκλες και ακόμα και ένα ίχνος χαμόγελου στα χείλη. Το πορτρέτο τον απεικονίζει της εποχή που βρισκόταν στο απόγειο της δημιουργικότητάς του.

Ο ιδιοκτήτης του πορτρέτου και μελετητής του έργου του Cliff Krainik δήλωσε: «Το πορτρέτο εμφανίζει τον Poe όπως ακριβώς ήταν για τους συγχρόνους του- ένας όμορφος, εκλεπτυσμένος νεαρός άντρας στην ακμή του. Οι δαγκεροτυπίες συνήθως τον δείχνουν στην πιο δύσκολη κατάσταση, όταν αντιμετώπιζε τις δυσκολίες στη ζωή του». Ο Poe ποζάρισε για το πορτρέτο μεταξύ 1843 και 1844, πέντε ή έξι χρόνια πριν από το θάνατό του, ενώ αυτό είναι το ένα από τα τρία γνωστά σωζόμενα πορτρέτα του.

Ο ίδιος καλλιτέχνης, A.C. Smith φιλοτέχνησε άλλο ένα σκίτσο του ποιητή, περίπου την ίδια εποχή, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για το χαρακτικό που δημοσιεύτηκε στο Graham’s Magazine το 1845. Άγνωστη παραμένει η άποψη του ίδιου του Poe για αυτό το πορτρέτο του αυτό – σίγουρα πάντως δεν του άρεσε το σκίτσο. Το 1844, γράφει στον James Russell Lowell: «Με ρωτάς για το πορτρέτο μου. Έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό πια – αλλά είναι καλύτερο ως χαρακτικό απ’ ότι ως πορτρέτο. Μετά βίας μου μοιάζει».

Ads

Ο Krainik αγόρασε το έργο το 1978 από έναν συλλέκτη από το Charlottesville του Βανκούβερ. Κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ο Poe, λέει ο Krainik, και μάλιστα πλήρωσε μόλις λίγα δολάρια για να αγοράσει το έργο.

Εκτός από αυτό το έργο και το σκίτσο του Smith, το τελευταίο γνωστό πορτρέτο του Edgar Allan Poe είναι αυτό που φιλοτέχνησε ο Samuel Osgood και το οποίο κρέμεται στην Εθνική ΠΙνακοθήκη Πορτρέτων στην Ουάσινγκτον. Έχει χαθεί ένα πορτρέτο που δημιούργησε ο James McDougal.

Ο Krainik σκοπεύει να πουλήσει το πορτρέτο του Poe σε δημοπρασία, και απ’ ότι φαίνεται διάλεξε καλή στιγμή, αφού τον Δεκέμβριο ένα σπάνιο αντίτυπο του πρώτου βιβλίου του Poe «Tamerlane and Other Poems» πωλήθηκε για 662.500 δολάρια, σημειώνοντας ρεκόρ για έργο της αμερικανικής λογοτεχνίας. Οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50.000 δολάρια που μπορεί να αποφέρει η πώληση του πορτρέτου του συγγραφέα. Η δημοπρασία θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο στο Σινσινάτι, αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο, με αφορμή τα γενέθλια του συγγραφέα, το πορτρέτο θα εκτεθεί στο Westminster Hall.

Ο Edgar Allan Poe πέθανε στις 7 Οκτωβρίου του 1849, σε ηλικία 40 ετών, στη Βαλτιμόρη.