Τα σχέδια στις βραχογραφίες συνήθως ξεθωριάζουν μετά από κάποιους αιώνες, όμως οι βραχογραφίες του Μπράντσο στην Αυστραλία διατηρούν τα χρώματά τους ζωντανά μετά από τουλάχιστον 40.000 χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χρώματα είναι ζωντανά, τονίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, προσθέτοντας ότι τα σχέδια συντηρούνται από χρωματιστά βακτήρια και μύκητες.

Ads

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε περίπου 80 τέτοιες βραχογραφίες σε δεκάξι περιοχές στην Δυτική Αυστραλία. Οι βραχογραφίες του Μπράντσο παίρνουν το όνομά τους από τον Άγγλο φυσιοδίφη που τις ανακάλυψε τον 19ο αιώνα.

Η μελέτη τους έχει τίτλο «Ζωντανές χρωστικές στις αυστραλιανές βραχογραφίες του Μπράντσο» και δημοσιεύεται στο περιοδικό Antiquity. Ο όρος ζωντανές χρωστικές «αναφέρεται στο γεγονός ότι οι χρωστικές ουσίες της αρχικής μπογιάς έχουν αντικατασταθεί από χρωματιστούς μικροοργανισμούς» εξηγεί στο BBC ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Jack Pettigrew. «Οι οργανισμοί αυτοί είναι ζωντανοί και θα μπορούσαν να ανανεώνουν τον εαυτό τους εδώ και χιλιετίες» πρόσθεσε.

Οι οργανισμοί αυτοί σχημάτισαν με τον καιρό ένα ανθεκτικό «βιοφίλμ», το οποίο ίσως είναι ο λόγος που οι προσπάθειες χρονολόγησης των βραχογραφιών δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα.

Ads

Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι τα αρχικά χρώματα που είχαν χρησιμοποιηθεί στις βραχογραφίες περιείχαν θρεπτικά συστατικά που ευνόησαν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Δεν αποκλείει επίσης, οι σημερινοί μικροοργανισμοί των βραχογραφιών να είναι άμεσοι απόγονοι μικροβίων που κόλλησαν στα σχέδια πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ερυθρά βακτήρια και οι μαύροι μύκητες, που εμφανίζονταν συχνότερα, φαίνεται ότι ανέπτυξαν μια συμβιωτική σχέση. Τα βακτήρια παρέχουν στους μύκητες υγρασία, ενώ οι μύκητες παρέχουν στα βακτήρια υδατάνθρακες. Αν και οι μικροοργανισμοί δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οι μελετητές εκτιμούν ότι οι μαύροι μύκητες ανήκουν στην ομάδα Chaetothyriales.