Περισσότεροι από 500 πίνακες «μαϊμού» διάσημων καλλιτεχνών όπως του Matisse, του De Chirico ή του Magritte, έναντι τιμήματος 7 εκατ. ευρώ, έχουν πουληθεί μέσω του διαδικτύου σε συλλέκτες στην Ιταλία.

Ads

Δώδεκα άνθρωποι διώκονται για πλαστογραφία και πώληση ψεύτικων έργων τέχνης, μετά από την έρευνα παραπάνω από ενός έτους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Οι συλλέκτες, πεπεισμένοι ότι προχωρούν σε μια καλή επένδυση, αγόρασαν μέσω διαδικτύου πίνακες ζωγραφικής και σχέδια από τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τέχνης. Η πλαστογραφία ήταν καλής ποιότητας, σύμφωνα με ερευνητές. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν την απάτη, παρακολουθώντας τις συναλλαγές σε γνωστές ιστοσελίδες.

Όλες οι εισπράξεις από την πώληση των αντιγράφων επιστράφηκαν. Μεταξύ των έργων «μαϊμού» ήταν, επίσης, έργα παλιότερων καλλιτεχνών: ένα του μπαρόκ ζωγράφου Guido Reni που πωλήθηκε έναντι 300.000 ευρώ και ένα του Teofilo Patini προς 600.000 ευρώ.

Ads