Κάτω από τόνους άμμου βρίσκεται πλέον χωμένη η αρχαία ελληνιστική πόλη των Αλλιανών (2ος αι. μ.Χ.) ενώ τις επόμενες μέρες όλη η περιοχή αναμένεται να πλυμμηρίσει από νερά προκειμένου να κατασκευαστεί φράγμα.

Ads

Με το θάψιμο της πόλης των Αλλιανών, όπου βρισκόταν ένα από τα σπουδαιότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας, σηματοδοτείται η εξαφάνιση μιας περιοχής με επιφανειακά ευρήματα από την προϊστορική έχως την βυζαντινή εποχή ενώ ποτέ δεν έγιναν βαθύτερες ανασκαφές. Τα αξιολογότερα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Σμύρνης.

Τη βαθύτατη λύπη της εξέφρασε προ ενός μηνός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν βρέθηκε εναλλακτική λύση για την προστασία της αρχαίας πόλης των Αλλιανών. Ο αρμόδιος Επίτροπος Στέφαν Φούλε του αποκάλυψε τον περασμένο Νοέμβριο ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2007 η Επιτροπή είχε προτείνει την παροχή χρηματοοικονομικής στήριξης για την ενίσχυση των εργασιών ανασκαφής στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε διαβεβαιώσει τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου ότι δεν θα τεθεί σε λειτουργία το φράγμα αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Επίσης ο Επίτροπός διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα στην τουρκική κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία στα διάφορα φόρα. Τέλος ανέφερε ότι είναι υποχρέωση για τα υποψήφια κράτη μέλη να συμμερίζονται τις αξίες και του στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζονται στη συνθήκη σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.