Συνολικά 3.000 μουσεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους τη νύχτα του Σαββάτου για το κοινό για έκτη συνεχή χρονιά από την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας και Νύχτας Μουσείων. Και στην Ελλάδα, τα μουσεία προσφέρουν δωρεάν είσοδο σε εκθέσεις, εκπτώσεις στις εκδόσεις και επέκταση στο ωράριο.

Ads

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας και Νύχτας Μουσείων είναι «Τα μουσεία για την κοινωνική αρμονία». Θεσπίστηκε το 2005 από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και εορτάζεται κάθε χρόνο, σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Από το 2009, η πρωτοβουλία στηρίζεται από την UNESCO. Την ημέρα αυτή αρκετά μουσεία παραμένουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου έως και μετά τα μεσάνυχτα και παράλληλα διοργανώνουν, την ίδια και την επόμενη ημέρα, εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα.

Πέρυσι, 250 μουσεία είχαν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας και Νύχτας Μουσείων και συνολικά 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μετείχαν στη Νύχτα των μουσείων στη Γαλλία.

«Βάλτε τη νύχτα μέσα σε ένα μουσείο. Είναι ένας τρόπος να το κάνετε πιο οικείο, να το απελευθερώσετε από την πολυτελή μορφή του, να το νιώσετε σαν ένα σπίτι, ένα σπίτι μνήμης» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν.

Ads