Δυο δάχτυλα και ένα δόντι του διάσημου αστρονόμου του 17ου αι., Galileo Galilei εκτίθενται από χθες στο πρώην Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Φλωρεντίας, το οποίο μετά από δυο χρόνια εργασιών ανοίξει ξανά τις θύρες του υπό τη νέα ονομασία «Μουσείο Γαλιλαίου».

Ads

Το 1737, 95 χρόνια μετά το θάνατό του, ιστορικοί και επιστήμονες, θαυμαστές του διάσημου Ιταλού επιστήμονα, αφαίρεσαν από τη σορό που μεταφερόταν για φύλαξη στη Santa Croce Basilica της Φλωρεντίας τρία δάχτυλα, ένα δόντι και έναν σπόνδυλο.

Ο αντίχειρας και ο μέσος του Γαλιλαίου εμφανίστηκαν πέρσι σε δημοπρασία οπότε και ταυτοποιήθηκε ότι ανήκαν στο διάσημο επιστήμονα. Το τρίτο δάχτυλο βρισκόταν ήδη στην κατοχή του Μουσείου που το εξέθετε. Ο δε σπόνδυλος φυλάσσεται στο Πανεπιστήμιο της Πάντουα όπου ο Γαλιλαίος δίδαξε για 20 χρόνια.

Μεταξύ των λοιπών εκθεμάτων του Μουσείου Γαλιλαίου συγκαταλέγεται και το τηλεσκόπιο με το οποίο ο Ιταλός φιλόσοφος και επιστήμονας ανακάλυψε τους δορυφόρους του Δία. Ο Γαλιλαίος γεννήθηκε το 1564 και πέθανε το 1642.

Ads