Ads

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό των 7 ρίχτερ που ταρακούνησε συθέμελα την Αϊτή και κόστισε όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στον πολιτισμό, καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος της πολιτισμικής της κληρονομιάς. Σήμερα, περίπου 12 μήνες μετά την τραγωδία, οι Αϊτινοί ξαναχτίζουν τις ζωές τους και κατόπιν, ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση. Έτσι μπορούν πλέον να δηλώνουν με περηφάνια ότι «είναι άνθρωποι της τέχνης».

Άνθρωποι διασκεδάζουν σε μουσικά μπαρ του Port-Au-Prince ξορκίζοντας από πάνω τους τη φτώχεια και τη μιζέρια. Ο Εugene Robert με τους μαθητές τους δημιουργούν έργα τέχνης που παραπέμπουν στην τραγωδία έχοντας ως υλικά σίδερο μαζεμένο από τα συντρίμμια, ξύλο και καουτσούκ. «Πριν από το σεισμό, συγκεντρωνόμουν σε θεματικές που αφορούσαν το θάνατο. Μετά το σεισμό όμως που σκότωσε τόσους ανθρώπους, η δουλειά μου συγκεντρώνεται στη ζωή, γιατί η ζωή είναι πολύ πιο σημαντική από το θάνατο».

Ads

Γνωστοί καλλιτέχνες εκθέτουν τους πίνακές τους, εμπνευσμένους από σκηνικά της καταστροφής που μπορεί να συνυποδηλώνουν το θάνατο, τον πόνο ή την ελπίδα. «Eίμαι σε άμεση επαφή με το θεό, με το θεό που μου έδωσε ζωή» εκφράζει ο ζωγράφος Prefete Duffaut.

Δεσπόζουσα θέση στην αϊτινή κουλτούρα κατέχουν οι θρησκοληψίες, όπως το βουντού, μια θρησκευτική έκφραση που έχει τις ρίζες της στην αφρικανική παράδοση. Πίστη σε ανώτερες δυνάμεις και ένα θερμό εναγκαλισμό στη ζωή πρεσβεύουν οι πιστοί ακόλουθοι. Αυτές είναι οι εικόνες που μεταδίδει απεσταλμένος του Al Jazeera στην αϊτινή πρωτεύουσα.