«Ενός Λεπτού Φωνή», είναι η σημαντική πρωτοβουλία του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, όπου περισσότεροι από 70 Έλληνες της τέχνης και του πολιτισμού έστειλαν μήνυμα στήριξης στους Κύπριους πολίτες, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο νησί.

Ads

Το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μαγνητοσκόπησε αυτά τα μονόλεπτα μηνύματα που στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ανέβουν στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα οργάνωσε φωτογράφηση των καλλιτεχνών από τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Αντόνιο Μάντα.

Νομίζω πριν αρχίσουμε τα ενός λεπτού σιγή καλύτερα να έχουμε τα ενός λεπτού φωνή για να πούμε και στους Κύπριους αδελφούς μας ακριβώς τι πρέπει να αποφύγουν σε σχέση με αυτά που υφιστάμεθα και εμείς σήμερα, είπε ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

«Το δικό μου το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, «μην τους αφήσετε» και προσπάθησα με τον δικό μου τρόπο να το στείλω. Μακάρι να καταφέρουμε αλληλέγγυοι να πολεμήσουμε σε αυτό τον πόλεμο που ξεκινάει. Είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και έχουμε κοινή γραμμή, κοινό στόχο, να απελευθερωθούμε από όλα αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να καταφέρουμε» τόνισε ο τραγουδιστής Γιάννης Κότσιρας.

Ads

Ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος είπε: «αισθάνομαι ενθουσιασμό γι’ αυτή την πρωτοβουλία του ιδρύματος, γι’ αυτό συμμετέχω με μεγάλη συγκίνηση για να στείλω την καρδιά μου, στους φίλους της Κύπρου».

«Η τέχνη είναι μία μορφή αντίστασης, γι’ αυτό είμαι εδώ και εύχομαι όλα να πάνε καλά για όλους μας. Κάθε μορφή αντίδρασης έχει σημασία όταν έχει συλλογικότητα και αλληλεγγύη και πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθούμε σε αυτό, γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο πονεμένες χώρες που χρειάζονται στήριξη, να δώσουν τα χέρια και να προχωρήσουν μαζί μπροστά» είπε η ηθοποιός Μίνα Χειμώνα.

Ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής μεταξύ άλλων τόνισε: «Στην πορεία των χρόνων για άλλη μία φορά η πορεία της Ελλάδας και της Κύπρου συναντιούνται και για άλλη μια φορά αυτή η συνάντηση γίνεται με έναν τραγικό τρόπο, ο οποίος οφείλεται στο γεγονός ότι ερήμην των λαών τις περισσότερες φορές οι κυβερνήσεις επιλέγουν άλλα πράγματα, τα οποία ενώ γίνονται με το πρόσχημα της σωτηρίας των λαών στην ουσία γίνονται όπως είδαμε και στην Κύπρο μας για την προστασία και τη σωτηρία των τραπεζών. Η προσωπική μου συμπαράσταση αλλά και όλου του ελληνικού λαού απέναντι στους Κύπριους αδελφούς μας πρέπει να είναι δεδομένη».

«Το ότι μαζευόμαστε κάποιοι άνθρωποι και στέλνουμε την σκέψη μας και την αγάπη μας σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι το πιο σπουδαίο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους σήμερα» είπε η ηθοποιός Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

«Το ίδρυμα Κακογιάννη με αυτή του τη πρωτοβουλία το μόνο που έκανε ήταν να ακούσει την καρδιά του. Ακούγοντας τις καρδιές των ανθρώπων που υποφέρουν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε παρόντες, δεν μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις, δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα τόσο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και οι δύο χώρες. Το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι αγάπη και να είμαστε παρών. Αυτό νομίζω είναι ένα μεγάλο μήνυμα που μπορεί να γυρίσει όλο τον κόσμο» σημείωσε ο ηθοποιός Στράτος Τζώρτζογλου.

«Νομίζω ότι ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει γιατί ξέρουμε ότι ο Μιχάλης Κακογιάννης υπήρξε από τους πιο δυναμικούς Κύπριους που έχει κάνει την Κύπρο αγαπημένη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και πιστεύω ότι είναι ο οργανικός χώρος από όπου έπρεπε να ξεκινήσει μία τέτοια πρωτοβουλία, για αυτό έχουμε συντρέξει και όλοι οι καλλιτέχνες. Νομίζω ότι και πέρα από αυτό θέλουμε όλοι να φωνάξουμε ότι αυτό που έχει συμβεί σε εμάς δεν θα θέλαμε να συμβεί με τίποτα στην Κύπρο. Θέλαμε όλοι να το φωνάξουμε αλλά δεν είχαμε τον τρόπο και όταν μας δόθηκε η ευκαιρία την αρπάξαμε. Θέλουμε να πούμε ότι αγαπάμε την Κύπρο ότι συμπονάμε την Κύπρο, ότι μας συγκινεί η αξιοσύνη και η αξιοπρέπεια και ο πατριωτισμός που επιδεικνύουν, που για μας είναι μάθημα εδώ στην Ελλάδα και ελπίζουμε επειδή είναι το νησί της ανάστασης δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναστηθεί» είπε η σεναριογράφος-στιχουργός Ελένη Ζιώγα.

Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του Μιχάλη Κακογιάννη με την Κύπρο, το ίδρυμα κάλεσε τους φίλους και συνεργάτες του να πάρουν μέρος στην ιδιαίτερη αυτή δράση, ώστε να φτάσει και μέσω του διαδικτύου η φωνή συμπαράστασης στους Κυπρίους στα πέρατα του κόσμου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη Τύπου του ΙΜΚ Χαρά Πετρούνια και συμπλήρωσε: «Το αισθανθήκαμε σαν δικιά μας υποχρέωση, έτσι και αλλιώς το ίδρυμα έχει πολύ στενές σχέσεις με την Κύπρο, αυτή τη στιγμή να δηλώσουμε παρόντες και έτοιμοι να βοηθήσουμε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την Κύπρο και για την Ελλάδα. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Είμαστε ευτυχείς που αυτή η ιδέα βρήκε ανταπόκριση σε πάνω από 70 καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος, στους οποίους απευθυνθήκαμε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και δεν είχαμε καμία άρνηση. Όλοι δέχτηκαν να βοηθήσουν και να στείλουν αυτό το μήνυμα από καρδιάς στην Κύπρο».

Μεταξύ των ανθρώπων που μίλησαν για την Κύπρο είναι ακόμη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Γιώργος Χαρβαλιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Λάκης Λαζόπουλος η Βάνα Πεφάνη, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Γιώργος Μανιώτης, ο Νίκος Καραθάνος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Εύα Κοταμανίδου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Κακουλίδης, και ο Σταμάτης Κραουνάκης ο οποίος μελοποίησε ένα ποίημα του Μιχάλη Κακογιάννη αφιερωμένο στην Κύπρο.