Από 3 Οκτωβρίου και για τρεις μήνες 668 αρχαιολογικά ευρήματα θα εκτίθενται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Ναπολέων» του Λούβρου, στον 1ο όροφο, σε συνεργασία με 11 Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας – αρχαιολογικά μουσεία Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Δίου, Βεργίνας, Αιανής, Φλώρινας.

Ads


Μετά το πέρας της έκθεσης,
τα 668 ευρήματα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ η Γαλλία ως αντίδωρο θα στείλει στα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης – που γιορτάζει το 2012 τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της – σειρά ευρημάτων από ανασκαφές γαλλικών αποστολών στη Μακεδονία και εκθέματα που φυλάσσονται ή εκτίθενται στις προθήκες του Λούβρου.

Στο πλαίσιο της τρίμηνης διάρκειας
της έκθεσης θα διοργανωθεί διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία καθώς και εβδομάδες γεύσης, οικοτεχνίας κ.ά. από τη Μακεδονία.

«Οι Γάλλοι γνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως μεγάλο Έλληνα. Η έκθεση θα είναι µια καταπληκτική ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν οι Γάλλοι και οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου το βασίλειό του – την ελληνική αρχαία Μακεδονία – αλλά και τη διαχρονικότητα του «μύθου» του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέει στα «Νέα» η διευθύντρια του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάμ.