«Όταν ο γουλιανός συνάντησε τη σουσουράδα». Πίσω από τον ευφάνταστο αυτό τίτλο αντάμωσης ενός… μεγαλόσωμου ψαριού και ενός ωδικού μεταναστευτικού πτηνού κρύβεται ένας επίκαιρος πολιτικός σχολιασμός δια χειρός του δημοσιογράφου, Γιώργη Μελίκη.

Ads

Πρόκειται για μια έκθεση ζωγραφικής, στο Μπενσουσάν Χαν στα Άνω Λαδάδικα, με έργα στα οποία πρωταγωνιστούν ένας γουλιανός και μία σουσουράδα! «Γουλιανοί είναι όλοι αυτοί που κατά καιρούς διαχειρίζονται την εξουσία, οι οποίοι έχοντας ως σύμβολό τους την ελληνική σημαία, λειτουργούν με ένα τρόπο πολύ συμφεροντολογικό και ιδιοτελή. Πειρασμός για τον γουλιανό είναι η σουσουράδα, δηλαδή η εξουσία που είναι το ερωτικό ήμισυ όλων των μεγαλόσχημων», εξηγεί ο κ. Μελίκης.

“…και τι έγινε λοιπόν, όταν ο γουλιανός συνάντησε τη σουσουράδα; Ένα πολιτικό ερώτημα προς μεγάλους και μια εικαστική επινόηση προς μικρούς. Η παροχολογία και εθνική γαλαντομία του γουλιανού μέσα από τη θέση, το πόστο, τη διαχείριση και τη δύναμη του προς την σχεδόν πάντα μεταναστευτική σουσουράδα, είναι οι όψεις που στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται” επισημαίνει ο δημιουργός της.

Ο Γιώργης Μελίκης δημιούργησε τα έργα τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο σήμερα προβάλλουν περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ, «ειδικά ενόψει της 28ης Οκτωβρίου και των δημοτικών εκλογών», όπως λέει. Μέσα από αυτά, ο δημιουργός σατιρίζει τα κακώς κείμενα, «χωρίς υπεκφυγές, αλλά με συμβολικό τρόπο». Και βέβαια ένας λάτρης της ελληνικής παράδοσης, όπως είναι ο Γιώργης Μελίκης, δεν θα μπορούσε παρά να αποδώσει το θέμα του, με τη χρήση λαϊκών μοτίβων. «Νιώθω ότι στην έκθεση αυτή κάνω ένα σουρεαλιστικό πριμιτιβισμό», παρατηρεί.

Ads

Η έκθεση φιλοξενείται σε ένα διατηρητέο και συγχρόνως εγκαταλειμμένο χώρο, που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα για να λειτουργήσει ως τουρκοεβραϊκό χάνι.
«Το Μπενσουσάν Χαν λόγω της παλαιότητας και της πολυεθνικότητάς του -χρησιμοποιήθηκε από Τούρκους, Εβραίους, Αρμένιους και Έλληνες- είναι η Θεσσαλονίκη προσωποποιημένη. Η Θεσσαλονίκη με την πολυεθνικότητα, την εγκατάλειψη και τον εκλεκτικισμό του παρελθόντος», διευκρινίζει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Γιώργης Μελίκης.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010
Λαδάδικα οδός Εδέσσης 6, Πλατεία Εμπορίου Θεσσαλονίκη