Ads

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει, από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου, ζωγραφικά έργα του νομπελίστα ποιητή αλλά και τις αναζητήσεις του στις εικαστικές τέχνες.

 

Μέσα από την έκθεση «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική», το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον εικαστικό Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και έργα ζωγράφων από τα οποία εμπνεύστηκε και ενέπνευσε. Κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, που παρουσιάζονται στην έκθεση, αναδεικνύουν μία ακόμη πτυχή του σπουδαίου ποιητή.

Ads

 

Παράλληλα, ο θεατής θα μπορέσει να δει έργα δημιουργών, για τα οποία ο Ελύτης δημοσίευσε δοκίμια, δίνοντας μία άλλη διάσταση σε αυτά. Άλλωστε ο Ελύτης ανέπτυξε σχέσεις με κάποιους δημιουργούς, όπως τους Παναγιώτη Ζωγράφο, Ανρί Ματίς, Θεόφιλο, Κωνσταντίνο Παρθένη, Πάμπλο Πικάσο, Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Νίκο Εγγονόπουλο, Χρήστο Καπράλο, Νίκο Νικολάου, Ορέστη Κανέλλη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Αλέκο Φασιανό και Γιώργο Δέρπαπα.

 

Ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γνωρίσει τον Πάμπλο Πικάσο, στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Παρίσι. «Ο Picasso, με το παράδειγμά του, μ’ έβγαλε απ’ όλ’ αυτά τα συμπλέγματα. Ήταν σχεδόν ένας αρχαίος Ελληνας κοντά μου. Μισόγυμνος, γεροδεμένος, μαυρισμένος από τον ήλιο, κατοικούσε, στο πείσμα των εκατομμυρίων του, ένα μικρό ταπεινό σπιτάκι του Vallauris, απ’ αυτά που θυμίζουν τα δικά μας τα νησιώτικα. Κυκλοφορούσε μ’ ένα βρακί, ζωγράφιζε, κατέβαινε στο Golfe – Juan για μπάνιο, έτρωγε τον περίδρομο, κι έπεφτε με τα τέσσερα, για να κάνει το αλογάκι στην Paloma, το μικρό του τότε κοριτσάκι. Την αίσθηση που οι Ελληνες είχανε απαρνηθεί – του ήλιου και του έρωτα στην πρώτη, στην αρχική τους σημασία -, την ασκούσε σαν παλιός μυθικός βασιλιάς που το μεγαλείο του δε βρίσκεται στην ισχύ και στην εξουσία, αλλά στις απλές και άνετες χειρονομίες του. Προέκταση της αίσθησης αυτής έβρισκα να είναι όλα τα έργα που έφτιαχνε την εποχή εκείνη, και που τα περισσότερά τους καταχώρισε τότε ο Tιriade σ’ ένα τεύχος του Verve, κάτω από την επιγραφή ΑΝΤΙΠΟΛΙΣ, την ελληνική ονοματοθεσία των Antibes», θα γράψει αργότερα ο Οδυσσέας Ελύτης για τον Πάμπλο Πικάσο.

 

Επίσης στο κοινό θα παρουσιαστούν έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη, μέσα από τα οποία αναπτύσσουν έναν ιδιαίτερο διάλογο με τον δημιουργό. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου, με επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά και σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα εκτιθέμενα έργα προέρχονται από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη, πολλές ιδιωτικές συλλογές και τους ίδιους τους συμμετέχοντες σύγχρονους δημιουργούς.

 

Σημειώνεται πως το Ιδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη, με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδίδει πολυσέλιδο κατάλογο με τίτλο «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική» με κείμενα των: Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γιώργου Μπαμπινιώτη, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Βέη, Γιάννη Κοντού και Τάκη Μαυρωτά.