Ήταν 22 Φεβρουαρίου του 1987 όταν ο Άντυ Γουόρχολ, πρωτοπόρος του κινήματος της ποπ αρτ, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 59 ετών. Σχεδόν 24 χρόνια μετά, ένας 23χρονος γλύπτης, ο Εντγκαρ Ασκέλοβιτς αποφάσισε να παρουσιάσει τον Γουόρχολ όπως θα ήταν σήμερα, σε ηλικία 83 ετών.

Ads

Ο Ασκέλοβιτς δεν είχε τα λεφτά για να υλοποιήσει το όραμά του, ένα γλυπτό του ηλικιωμένου Γουόρχολ, ωστόσο αυτό δεν ήταν ικανό για να τον εμποδίσει. Ο 23χρονος πούλησε το αυτοκίνητό του και κατάφερε να αγοράσει τα υλικά που χρειαζόταν, σιλικόνη και άργιλο, για να υλοποιήσει την επιθυμία του. Ύστερα από τρεις μήνες δουλειάς ο Ασκέλοβιτς ολοκλήρωσε την ιδέα του και παρουσίασε στο κοινό τον πρωτοπόρο της ποπ αρτ σε ηλικία 83 ετών.

Εμπνευσμένο από μία φωτογραφία του καλλιτέχνη στη δεκαετία του ’60, το γλυπτό, που εκτίθεται στην McDermott Galleries στο Μπέρμιγχαμ αναπαριστά τον Γουόρχολ σε στάση βαθέος καθίσματος. Γερασμένος, με ρυτίδες και χωρίς δόντια, ο Γουόρχολ, δια χειρός Ασκέλοβιτς, σπάει τα στενά όρια του χρόνου, φτάνοντας ως το σήμερα, συντροφιά με τις δημιουργίες του και το κίνημα της ποπ αρτ, γιορτάζοντας παράλληλα και τα γενέθλιά του (6 Αυγούστου).

Ads

Η δημιουργία του Ασκέλοβιτς μπορεί να φαντάζει σε πολλούς παρανοϊκή, ωστόσο ο Γουόρχολ ενδέχεται να είχε αντίθετη άποψη. Άλλωστε όπως ο ίδιος υποστήριζε «καλλιτέχνης είναι κάποιος που δημιουργεί πράγματα, τα οποία οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να έχουν, ωστόσο ο ίδιος, για κάποιο λόγο, πιστεύει πως είναι μία καλή ιδέα να τους τα δώσει».