Μέχρι και η ελβετική Basler Zeitung ασχολήθηκε με την διαφορά Ελλήνων και Τούρκων για την προέλευση του Καραγκιόζη, μετά την απόφαση της UNESCO ότι το θέατρο σκιών του Καραγκιόζη ανήκει στην πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας. Η εφημερίδα δημοσίευσε ανταπόκριση του Jan Keetman από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος σημειώνει ότι στον ελληνικό τύπο ο Καραγκιόζης εμφανίζεται ότι έλαβε τουρκικό διαβατήριο.

Ads

Το θέμα, τονίζει ο δημοσιογράφος, είχε συζητηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά οι Έλληνες το αγνόησαν επειδή βρίσκονταν στο μέσο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η διαμάχη για το εθνικό δικαίωμα σε πολιτιστικά αγαθά μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων δεν είναι κάτι νέο, όπως π.χ. η καταγωγή του μπακλαβά. Όσον αφορά στον Καραγκιόζη, η σύνδεσή του με την Τουρκία είναι μάλλον καθαρή, αφού στα τουρκικά σημαίνει «μαυρομάτης», ένας λαϊκός αντι-ήρωας, που είναι διαρκώς χρεοκοπημένος.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Καραγκιόζης και ο Χατζιαβάτης ήταν εργάτες που έλεγαν συνέχεια αστεία στην κατασκευή του πράσινου Τεμένους στην Μπούρσα, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι εργάτες να γελούν συνεχώς και η κατασκευή του Τεμένους να μην προχωρά. Αυτός ήταν ο λόγος που ο σουλτάνος διέταξε τον θάνατό τους, αλλά οι πνευματώδεις διάλογοί τους συνεχίζονται στο Θέατρο Σκιών και στις δύο άκρες του Αιγαίου.

Ads

Παρά τα καλά επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, σημειώνει ο κ. Keetman, κανείς διερωτάται γιατί η UNESCO θα πρέπει να χαρακτηρίζει την εθνική πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Πάντως η τουρκική πατέντα δεν είναι τελείως αδιαφιλονίκητη. Παρότι η φιγούρα του Καραγκιόζη δημιουργήθηκε στην οθωμανική Τουρκία, οι Έλληνες αποτελούσαν μέρος αυτής. Η τεχνική δε του Θεάτρου Σκιών προέρχεται από την Κίνα, καταλήγει το άρθρο.