Θύμα της «χαλαρής ψήφου» πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, στη μηνιαία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr.

Ads

 
H αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται κατά 2 μονάδες σε περίπτωση εθνικών εκλογών αλλά και με τόσο μεγάλη διαφορά στην παράσταση νίκης, ώστε οι ψηφοφόροι του να θεωρούν την επιτυχία σίγουρη ή και να στρέφονται προς μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές. Το «Ποτάμι» καταλαμβάνει την 3η θέση με 9% στις ευρωεκλογές (7% στις εθνικές), ενώ το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» δείχνει καθηλωμένο. Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών διαφωνεί με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την συμφωνία με την τρόικα και την πορεία της οικονομίας.
 
Διαβάστε επίσης το άρθρο – ανάλυση του Π. Α. Τεμεκενίδη, Διευθυντή Ερευνών Palmos Analysis, για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. 

Αναλυτικά

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές το 15,2% δηλώνει πως θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το 15,1% ΝΔ. Ακολουθούν το Ποτάμι με 9%, η Χρυσή Αυγή με 7,3%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΕΛΙΑ με 3,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, η ΔΗΜΑΡ με 1,5%, το ΛΑΟΣ με 1,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1%. Το 14,4% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, ενώ το 11,2% δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία.
 
image

Ads

image

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,7%, η ΝΔ 22,6% και το Ποτάμι 14,5%. Η Χρυσή Αυγή 10%, το ΚΚΕ 7,5%, η ΕΛΙΑ 5,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,7% και η ΔΗΜΑΡ 2,8%. 

image

image

image

Για τις εθνικές εκλογές καταγράφεται προβάδισμα δύο μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ με 20,7% έναντι 18,8% της ΝΔ. Στο 8,2% η Χρυσή Αυγή, ενώ το Ποτάμι βρίσκεται στο 7%. Το ΚΚΕ στο 4,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 3,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 2,8%, η ΔΗΜΑΡ στο 1,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 1,5%. Ποσοστό 1% καταγράφεται στη δημοσκόπηση για το ΛΑΟΣ, ενώ το 11,9% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσει. 

image

image

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26,8%, η ΝΔ 25,2% και το Ποτάμι 10,3%, όπως και η Χρυσή Αυγή 10,3%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1%, το ΠΑΣΟΚ 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,% και η ΔΗΜΑΡ 2,7%. 

image

image

image

Σημαντικό προβάδισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στην παράσταση νίκης για τις εθνικές εκλογές με 50% έναντι 31% για τη ΝΔ. Παράλληλα το 52% δηλώνει πως επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, έναντι του 42% που τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο «Κανένας» με 37%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 36% και ο Αλέξης Τσίπρας 24%. 

image

image

Κάτω από το 50% βρίσκεται η συσπείρωση για τα δύο πρώτα κόμματα ενόψει ευρωεκλογών. Ωστόσο στη ΝΔ καταγράφεται μεγαλύτερη συσπείρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, 46% και 39% αντίστοιχα. Περίπου 10% του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται προς το Ποτάμι. Στο 6% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τη ΝΔ. Στο 17% η συσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ – ΕΛΙΑ με το 11% να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12% προς το Ποτάμι. 

image

image

image

Αντίθετα η συσπείρωση των δύο κομμάτων αυξάνεται στη σχετική μέτρηση για τις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ βρίσκεται στο 53% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 51%, Αύξηση της συσπείρωσης και για το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές που αγγίζει το 20%. Ωστόσο στις εθνικές εκλογές το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 17% έναντι 11% για τις ευρωεκλογές.

image

image

image

Διαβάστε την Κυριακή το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης: Ανάλυση στα ..νερά του Ποταμιού: ποιοι και γιατί δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν το “Ποτάμι”. Επίσης: τι πιστεύουν οι πολίτες για τις ευρωεκλογές και τη σημασία τους, αλλά και η άποψή τους για το νέο μνημόνιο, τη έξοδο από την κρίση, την πορεία της οικονομίας και το πρωτογενές πλεόνασμα.
 

image